Archív cikkek

Szijjártó: 2025-ig magyar űrhajós megy az űrbe

Published

on

Űrkutatásért Felelős Miniszterek címmel tett közzé egy videót Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter. Az űr külügyi szféra, az ország pedig úrhajóst és műholdak küld az űrbe.

„Felvetődhet a kérdés, hogy miért a külügyminiszter foglalkozik az űrrel kapcsolatos kérdésekkel. Erre a válaszunk az, hogy mivel

az űr Magyarország határain kívülre esik, ezért külügyi kérdés”

– mondta el a felvétel tanúsága szerint Szijjártó Péter az Európai Unió űrkutatásért felelős minisztereinek videokonferenciáján.

A kormány megkezd egy hosszú távú tudományos missziót is, amelynek célja, hogy az évtized közepéig magyar kutatóűrhajóst küldjenek a Nemzetközi Űrállomásra. Ennek előkészítéseként három nagy projekten dolgoznak, két projekt keretében egy-egy tudományos műholdat küldenének az űrbe, a harmadik keretében pedig egy tudományos fedélzeti mérőrendszert fejlesztenek, amelyet majd a Nemzetközi Űrállomásra telepítenének – mondta Szijjártó Péter.

Mint megírtuk a kormány 1,2 milliárd csoportosított át „Űrtevékenységekkel kapcsolatos feladatokra”, pont annyit, amennyit a pártoktól vettek el a járvány elleni védekezésre hivatkozva.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version