Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Cser-Palkovics András: Jó lett volna, ha ismerjük a városi koronavírus-adatokat

Létrehozva:

Székesfehérvár fideszes polgármestere az Indexnek azt mondta, nem kapták meg a településekre vonatkozó adatokat. Arról is beszélt: érzékeny veszteség a városnak az iparűzési adó kormányzati elvonása.

Székesfehérvár polgármestere azt mondta az Indexnek, hogy a járvány alatt jó lett volna, ha tudják, hányan betegedtek meg a településeken.

A városvezető lapunknak adott korábbi interjújában is beszélt arról, a járvány első szakaszában a városok vezetői is csak azokkal az információkkal dolgoztak, amelyek az operatív törzs napi tájékoztatóin elhangzottak, illetve egy idő után megjelentek az állami oldalakon.

Néha jó lett volna, ha mi is ismerjük ezt az adatot, ennek fényében vissza lehetett volna igazolni döntéseket, és az emberek is könnyebben megértették volna, miért van szükség az adott intézkedésekre.

Pesti Hírlap – április 22.

Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newspapers, books, and more online. Easily share your publications and get them in front of Issuu’s millions of monthly readers.

Szerinte például a húsvét előtt meghozott szigorítások után is jó lett volna bemutatni az embereknek, hogy milyen eredménye lett a településen meghozott szigorításoknak, mondta az Indexnek.

Lapunknak azt is hangsúlyozta a polgármester, az iparűzési adó nagyon fontos eleme az önkormányzatiságnak, az adja a települések mozgásterének alapját, de az Indexnek azt is hozzátette:

ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy ez egy állami adó.

A 2021-re tervezett állami költségvetésről Cser-Palkovics azt mondta, egyelőre vizsgálják, milyen hatással lesz a város költségvetésére, jelentős fejlesztésekkel számolhat azonban a város például a közlekedés-fejlesztési területen.

A gépjármű-adó kiesése érzékeny veszteség Székesfehérvárnak, 2020-ra 420 millió forint bevételt terveztek ebből. A város erre az évre 25,2 milliárd forint saját bevétellel tervezett, viszont a bérleti díjak elmaradása, az iparűzési és a gépjármű adók kiesése, valamint a turizmus leállása azt eredményezi, hogy ebből összesen 6-9 milliárd forint nem fog bejönni.

Ha a gazdaság újraindításáról beszélünk, akkor abban elengedhetetlen szerepük van az önkormányzatoknak. Még Székesfehérváron is az egyik legnagyobb megrendelő és foglalkoztató az önkormányzat

– mondta Cser-Palkovics. Úgy látja, ebben a rendkívüli időszakban az államnak meg az önkormányzatoknak „talán kicsit még jobban össze kellene dugniuk a fejüket”. Azt is mondta, az lenne a korrekt, ha 2021-ben annyi iparűzési adó után kellene befizetniük, amennyi valóban teljesül 2020-ban.

Legnépszerűbb cikkeink