Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Még féléven át gyűjthetnek aláírást a székelyek

Létrehozva:

Az Európai Bizottság épülete / Forrás: Pixabay

Nem sokkal határidő előtt lett meg az egymillió aláírás, csak mégsem lett meg: úgy tűnik, kap ráadás időt az EU-tól a Székely Nemzeti Tanács.

Az aláírás-gyűjtés lényege, hogy Európa nemzeti közösségei – köztük a határon túli magyarok – megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és hogy az Európai Uniótól a kohéziós források elosztásánál a kisebbségi régiók önállóan kaphassanak pénzt. Ehhez összegyűlt a kellő mennyiségű – egymillió aláírás -, csak mégsem gyűlt össze:

Éppen meglett a székelyek egymillió aláírása, csak mégsem lett meg, de az EU mérlegel a járvány miatt

Tegnap éjfél előtt egy órával összegyűlt a több mint egymillió online aláírás, és még papíron is lehet 200 ezer, ez hivatalosan mégsem elég. Id kell még a székelyeknek. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének lényege, hogy Európa őshonos nemzeti közösségei – köztük a határon túli magyarok – megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és ehhez az Európai Uniótól […]

Az aláírás-gyűjtés akkor ütközött igazi akadályba, amikor a koronavírus-járvány miatt leállt a nemzetközi közlekedés, és az országonkénti aláírások számáról szóló kampányt már nem tudták módosítani.

Összesen hét EU-tagországból kellett volna szerezni szignókat, méghozzá úgy, hogy az aláírók száma országonként elérje az adott ország európai parlamenti képviselői számának 750-szeresét. Ebből a szempontból azonban mindössze három ország, Magyarország, Románia és Szlovákia tudott értékelhető eredményt felmutatni az aláírásgyűjtésben.

Most Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselője számolt be róla Twitteren, hogy

az Európai Bizottság szerdai javaslata értelmében a jelenleg is zajló európai polgári kezdeményezések határidejét hat hónappal tolják ki a járványhelyzet miatt.

Ez vonatkozik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezése is. A javaslatra még az Európai Tanácsnak és a Parlamentnek is rá kell bólintania, de ez vélhetően csak papírforma lesz.

Vagyis az SZNT-nek négy EU-tagállamból kell még aláírásokat gyűjtenie.

Legnépszerűbb cikkeink