Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Éppen meglett a székelyek egymillió aláírása, csak mégsem lett meg, de az EU mérlegel a járvány miatt

Létrehozva:

A csíksomlyói búcsún megjelent tömeg 2017-ben / Forrás: Christo/Wikipedia

Tegnap éjfél előtt egy órával összegyűlt a több mint egymillió online aláírás, és még papíron is lehet 200 ezer, ez hivatalosan mégsem elég. Id kell még a székelyeknek.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének lényege, hogy Európa őshonos nemzeti közösségei – köztük a határon túli magyarok – megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és ehhez az Európai Uniótól is forrásokat kaphassanak. Ahhoz, hogy az Európai Parlament tárgyalja a kezdeményezést, egymillió aláírást kell összegyűjteni egy év alatt, a határidő csütörtökön éjfélkor járt le, és kicentizve, nagyjából egy órával előtte lett meg a szükséges egymillió online aláírás ami mellé a tanács még 200 papír alapú aláírást is hozzászámol,

és így már 1 millió 200 ezer aláírásról van szó.

Egymillió aláírás esetén az Európai Parlament foglalkozni kezd a kérdéssel, és végül úgy is dönthet, hogy a tagállamok nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak EU-s támogatásra. De önmagában nem elég az egymillió aláírás a folyamat elindításához. Ugyanis összesen hét EU-tagországból kell szerezni szignókat, méghozzá úgy, hogy az aláírók száma országonként elérje az adott ország európai parlamenti képviselői számának 750-szeresét.

Ebből a szempontból azonban mindössze három ország, Magyarország, Románia és Szlovákia tudott értékelhető eredményt felmutatni.

Hivatalosan így a kérdés el is dőlt volna, azonban Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke már többször elmondta, azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy tolják ki a határidőt, mert a járvány miatt sok országban nem így tudtak aláírást gyűjteni. A testület jelezte, hogy a probléma nem egyedi, mérlegelik a határidő eltolását.

Az aláírók között találunk kormánypárti és ellenzéki, jelenlegi és korábbi politikusokat is. Karácsony Gergely, Schiffer András, Fekete-Győr András, valamint Varga Judit, Kocsis Máté és Navracsics Tibor egyaránt aláírta a petíciót.

Legnépszerűbb cikkeink