Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

3000-nél is több koronaáldozat van Svédországban

Létrehozva:

Az unortodox utat járó skandináv országban arányaiban több áldozat van, mint a szomszédos országokban, de nem terhelték túl a betegek az egészségügyi rendszert.

Meghaladta a 3 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma Svédországban – jelentették be csütörtökön a svéd egészségügyi hatóságok. A 10,3 milliós Svédországban az utóbbi 24 órában 99 új koronavírusos halálesetet jegyeztek fel, ezzel 3040-re emelkedett a Covid–19 betegségben elhunytak száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma 24 600 fölött van.

Anders Tegnell járványügyi szakértő újságíróknak elmondta: eddig sikerült a járványt olyan keretek között tartani, hogy a megbetegedések nem terhelik túl az egészségügyi ellátórendszert. A járvány kirobbanása óta 1645 fertőzött került intenzív osztályra.

Más észak-európai országokkal ellentétben, amelyek a bezárkózás stratégiáját választották a járvánnyal szemben, Svédország nem vezetett be kijárási korlátozásokat, mert úgy ítélte meg, hogy a drasztikus intézkedések nem hatékonyak olyan mértékben, amely igazolná azok káros társadalmi hatásait.

Egyedül az 50 főnél népesebb rendezvényeket tiltották be, illetve nem lehet látogatni az idősotthonokat sem. Minden egyéb tekintetében a kormány annyit kért az emberektől, hogy „viselkedjenek felelősen” a járvány idején, és tartsák be az egészségügyi ajánlásokat.

Az Euronews korábban arról számolt be, Svédország a nyájimmunitás kapujában van, vagyis lassan eléri azt a pontot, amikor olyan sok gyógyult, védett állampolgár lesz, hogy nem tud járványszerűen továbbterjedni a vírus.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink