Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Google-keresések alapján térképezték fel, hol lehet nagy gond a munkanélküliség

Létrehozva:

Google-keresésekkel próbálták társadalomkutatók modellezni, hol lehet égetőbb probléma Magyarországon a munkanélküliség. Úgy tűnik, a nyugati határon, a fővárosban, és a turizmusban érintett nagyvárosokban, valamint a Balatonnál rosszabb a helyzet.

Csak április 20-án lesznek ismertek az állami hivatalos statisztikák az elmúlt egy hónap állásvesztésének mértékéről, ezt mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón. Sokakat foglalkoztat a járványügyi intézkedések miatt fellépő munkanélküliség, és most kutatók azt próbálták megállapítani, a Google-ös keresések alapján Magyarország melyik része érintett inkább vagy kevésbé az álláskeresésben és vesztésben.

Tóth Gergő, Czaller László, Elekes Zoltán tanulmánya a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet oldalán jelent meg – ez egy egykori MTA-s kutatóintézet. A kutatók a március 7. és április 5. között keresett, álláskeresésre utaló kifejezéseket nézték meg, hol mennyire haladta meg az átlagos keresési hajlandóságot.

Az látszik, hogy egyfelől nagyon megnőtt a témában a netes, Google-ös keresés, főleg a határok március 16-i lezárását követően. Másrészt az figyelhető meg, hogy nyugatabbra, az osztrák határhoz közeli területeken volt jelentős a keresés. „A járványterjedés lassítása érdekében hozott intézkedések a Google-keresések gyakorisága alapján elsősorban

az osztrák-magyar közös határszakasz, illetve az M1 és M7 autópályák által lehatárolt térség munkaerő-piacait

érinthetik a legnagyobb mértékben. Feltételezhetően itt található a legtöbb elbocsátott, illetve az állásvesztés veszélyének fokozottan kitett munkavállaló.”

Az okok is könnyen átláthatóak: „Egyrészt az északnyugati térségben működnek azok a – sok esetben külföldi többségi tulajdonban lévő – nagyobb ipari vállalatok, melyek a globális értékláncokba való mélyebb beágyazódásuk révén érzékenyebbek a nemzetközi kereslet visszaesésére. Másrészt itt a legmagasabb a külföldre ingázó munkavállalók aránya is, akik a határzár, illetve az osztrák vendéglátás és idegenforgalom leépülése miatt kerültek veszélyeztetett helyzetbe.”

A másik intenzívebben érdeklődő terület a főváros és környezete volt, ezt

„a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és a tömegszórakoztatás leépülése, a Budapest peremén koncentrálódó szállítmányozás és fuvarozás mozgásterének szűkülése, illetve az élelmiszer kis- és nagykereskedelem visszaesése

is okozhatja”.

Az idegenforgalom gyors és teljes leépülése a vidéki nagyvárosokban és a Balaton környékén okozott intenzívebb keresési érdeklődést.

Legnépszerűbb cikkeink