Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Juncker megint a magyar kormányt bírálta

Létrehozva:

Az Európai Bizottság korábbi elnöke szerint a többi uniós kormány és Von der Leyen teljhatalomtörvényre adott reakciója is gyenge volt.

„Azért nem tudtuk szűkíteni a keleti és nyugati tagállamok közötti törésvonalat, mert a magyarok úgy tesznek, mintha egyikhez sem tartoznának” – mondta Jean-Claude Juncker a Politicónak adott interjújában. A magazin a teljhatalomtörvényről is kérdezte az Európai Bizottság korábbi elnökét, aki gyengének nevezte Ursula von der Leyen jelenlegi EB-elnök reakcióját. „Az EU vezetői nem engedhetik el a magyar kérdést. Azt hittem, így, hogy a rendeleti kormányzás hatályba lépett Magyarországon, a többi kormány, vagy az Európai Bizottság meg fogja nevezni őket” – utalt arra, hogy von der Leyen nem nevezte nevén Magyarországot, amikor a teljhatalomtörvény elfogadásának másnapján reagált rá. „Ez egy hiba volt. Ha a jogállamiságról van szó, nem lehet kerülgetni a forró kását, csak a tiszta kommunikációnak van helye.”

Olaszország lesz az új Magyarország?

Enrico Letta korábbi olasz miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy ha Olaszország nem kapja meg a következő hetekben, hónapokban a kártérítési alapot, akkor „Olaszország lehet az eurozóna Magyarországa”. Ezzel arra utalt, hogy Olaszország (az Unió harmadik legnagyobb gazdaságaként) később szembemehet a többségi döntésekkel. A Politicónak azt mondta, ha az Európai Bizottság tartja magát a csütörtök este elfogadott csomaghoz, akkor Olaszország jól jár.

Legnépszerűbb cikkeink