Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Fertőzhet a háziállat, de nem terjeszti a járványt

Létrehozva:

Fotó: Pixabay

Többen aggódnak, hogy a háziállatok terjeszthetik a koronavírust. A szakértő szerint ettől nem kell tartani, de van pár jó tanács, amit érdemes betartani ezekben az időkben.

Rengetegen érdeklődnek, állatorvosok is hívnak, hogy tisztán lássanak, annyira sok tévhit kering – mondja a Pesti Hírlapnak Rusvai Miklós egyetemi tanár, állatorvos, járványtani szakértő. – Az igazság az, hogy nincs eddig megerősített bizonyíték arra, hogy a kutyákban szaporodna a koronavírus.

Olyan esetek akadtak, amikor egy fertőzött gazda környezetében élő állat maga is hordozóvá vált átmenetileg, mivel a gazdájával egy légtérben lakva kimutathatóvá vált a szőrén vagy a légutak nyálkahártyáján a vírus, ami a gazdából származott. Éppúgy, ahogy az asztalon, kilincsen, egyéb felületeken is. Az állatok azután a szőrükre tapadt vírust lenyalogatják, így kerül beléjük, de a vírus nem kezd el szaporodni a kutyában, kiürül belőle.

A sétáltatott kutyákat nem árthat időről időre lemosni kutyasamponos vízzel. A sétáltatás nem veszélyes, ha a kutya is tartja más emberektől a távolságot, és nem tüsszög rá fertőzött személy, de erre azért általában odafigyelnek az emberek.

Az eddigi világjárványban kevés esetről tudni, amikor állatok is megfertőződtek volna. Mindössze egy belgiumi macskát és két hongkongi kutyát említ a szakirodalom – olvasható a Nature cikkében. További vizsgálatokra van szükség annak kiderítésére: miként és milyen mértékben tud terjedni a Covid-19 állatok között. A belga állat egyébként az emberéhez hasonló tüneteket produkált: hasmenés, hányás, légzési nehézségek, és pozitív lett a tesztje – írja a Sciencemag.

A kijáró, fertőzött macska átadhatja a rátapadt vírust másoknak, így érdemes időről időre átdörzsölni mosogatószeres nedves ruhával, ha hagyja, vagy megoldani, hogy ne járjon ki – tanácsolja Rusvai. Ez azért is fontos lehet, mert kínai kutatók vizsgálatai szerint a kutyával ellentétben, a macskában (és vadászgörényekben) szaporodhat is a SARS-CoV-2 vírus, a COVID-19 betegség kórokozója. Ezt eddig egyetlen vizsgálat eredményei alapján állítják, ezért még további megerősítést igényel.

Erről is ír a fenti Nature-cikk. A Harbin Állatorvosi Kutatóintézet tudósai nagy dózis Covid-19-et fecskendeztek be állatoknak, és így jutottak a fenti megállapításra, ám más kutatók arra figyelmeztetnek, ez nem modellezi igazán a valós állapotokat, az igazi háziállat-gazda viszonyt.

Vannak betegségek, melyeket a városokban élő állatok ‒ tehát nem háziállatok ‒ hordoznak, és terjeszthetnek, mint a galamb az ornitózist, vagy a patkány a pestist. A koronavírusnál nem ez a helyzet. Vagyis nem kell megijedni, semmi értelme az állatoktól megszabadulni, menhelyre adni őket a megfertőződés miatti félelmünkben, mondja a szakértő. A koronavírust leginkább az emberek terjesztik, főleg a tünetmentes fertőzöttek, akik termelik és szociális érintkezéseik közben egymásnak átadják a vírust.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink