Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Magyar meccsekért szorít az Eb budapesti főnöke

Létrehozva:

Fotó: Veres Viktor / Pesti Hírlap

A labdarúgó Eb egyik helyszíne a magyar főváros lesz. Az Euro 2020 budapesti projektvezetőjét, Szabó Vilmost kérdeztük.

A jövő hónapban kiderül, a magyar válogatott is ott lesz-e az Eb-n, a budapesti helyszín előkészületei hogyan állnak?

– Jól, már csak az utolsó simításokat végezzük a Puskás Arénában. Hároméves folyamat végéhez érünk hamarosan. 2017-ben volt az első megbeszélés az UEFA-val a rendezésről, s azóta évente két alkalommal mentünk hozzájuk. Ők ötször voltak itt nagyobb létszámmal, ilyenkor egy héten át vizsgálta, jól végeztük-e a dolgunkat. Januárban volt az utolsó bejárás.

Találtak hibákat?

– Apróságok mindig vannak, de amit kérnek, azt kijavítjuk.

Úgy hallottam, gondok vannak az önkéntesekkel, nem tolonganak az ingyenmunkára.

– Az önkéntesek fontos szerepet játszanak abban, hogy a 2020-as Európa-bajnokság színvonalas, emlékezetes szórakozást nyújtson a szurkolóknak. Nehezen indult be, az elején tényleg kevesebben jelentkeztek, mint vártuk, de most már nincs gond, a stadioni munkára kettőezer-hatszázan regisztráltak, de nekünk csak ezer kell. A fővárosnál még megy a toborzás.

Akkor önöktől, akár már holnap meg lehetne rendezni az első meccset?

– Ott azért még nem tartunk. Az UEFA május 15-én foglalja el a stadiont, kétszáz-kétszázötven fős szervezői gárdával, amelyhez mi is adunk az MLSZ-től száz főt segíteni a lebonyolításhoz. Háromezer járművel hozzák a felszerelést, a berendezéseket, minden kelléket. Kamionok, buszok, teherautók, személyautók lepik majd el az arénát, hogy június 16-ra, az első csoportmeccsre minden klappoljon. Mint köztudott, egy nyolcaddöntős és három csoportmérkőzést játsszanak a magyar fővárosban, az egykori Népstadion helyén épülő, a tornán csak 64 ezres új Puskás Ferenc stadionban. A meccsek napján ugyanolyan lezárások lesznek a pálya környékén Zuglóban, mint a tavaly őszi stadionmegnyitón. Az UEFA megköveteli, hogy látássérülteknek le kell közvetítenünk a meccseket. Ilyet még nem csináltunk, ez nekünk is új lesz, de biztos, megoldjuk. Július 5-ig lesznek itt az európai szövetség munkatársai, addigra mindent elbontanak. A hivatalos szurkolói zóna azonban a torna végéig működni fog.

Hol lesz az Euro 2020 fan zone-ja?

– A Hősök terén állítják fel a kivetítőt, és az Olof Palme sétányon fog felépülni a hivatalos szurkolói övezet. Ez ingyenes, de valamelyest elzárt rész lesz, ahova a belépéskor éppúgy átvizsgálják a drukkereket, mint a focimeccseken. Tehát, aki nem jut be a stadionba, az itt kulturált körülmények között nézheti a meccseket.

Mit tudunk a jegyeladásokról, telt ház lesz mindegyik találkozón?

– Az már egészen biztos. A budapesti mérkőzések belépőit hatvan százalékban magyar drukkerek vették meg.

Mi lesz akkor, ha márciusban kijut a magyar válogatott is az Európa-bajnokságra, kaphatunk pluszjegyeket?

– Nem sokat, de pár ezret ilyen esetben felszabadít az európai szövetség a magyar tagszervezetének. Szorítok, hogy így legyen. Óriási élmény volna olyan Eb-t rendezni, amelynek nemcsak házigazdái, de főszereplői is vagyunk.

Kiss B. László

Legnépszerűbb cikkeink