Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nevada

Létrehozva:

Először vett részt a demokrata elnökjelöltségre aspirálók vitáján Michael Bloomberg, New York volt polgármestere, és nem mellékesen a világ egyik leggazdagabb embere. Bloomberg hivatalosan csak március elején, a szuperkedden száll be a versenybe, de már eddig is egy valag pénzt költött kampányára.

És ennek lett is eredménye. A közvélemény-kutatások szerint máris második helyen áll a potenciális demokrata jelöltek között. A valaha a republikánusok körül is keringő üzletember üzenete egyszerű: ő az egyetlen, aki novemberben legyőzheti Donald Trump elnököt.

New York-i milliárdos a New York-i milliárdos ellen.

Vannak persze más hasonlóságok is, például ahogyan a nőkről tudnak beszélni. Trump ellenállhatatlan csábítónak gondolja magát, Bloomberggel pedig előfordult, hogy lófejű leszbikusokról értekezett, továbbá több peren kívüli megállapodáson van túl szexuális zaklatás, illetve ellenséges munkahelyi környezet miatt. Trump a Charlottesville-i incidens után is vonakodott elítélni a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokat, Bloomberg polgármesterként megengedte a New York-i rendőröknek, hogy bárkit megállítsanak és megmotozzanak. Azóta sem győz csodálkozni azon, hogy az intézkedés elsősorban és főként a feketéket érintette (ezért elnézést is kért).

A nevadai vitában Bloomberg, és a jelenleg legerősebb jelölt, Bernie Sanders szenátor összecsapása volt a legfontosabb. Sanders szerint Bloombergnek esélye sincs megszólítani azokat a társadalmi csoportokat, akikkel Trump esetleg legyőzhető. Bloomberg válasza nem volt túl cizellált: megvédte a kapitalizmust, és Sanderst tulajdonképpen kommunistának nevezte.

Ebben az összecsapásban sűrűsödik össze a demokraták nagy dilemmája: merre tovább? Az amerikai viszonyok között meglepően baloldali Sanders a fiatalok jelöltje, azoké, akik elégedetlenek az amerikai kapitalizmus jelenlegi állapotával, azoké, akik úgy látják, fel kell ébredni az amerikai álomból.

Bloomberg abban reménykedhet, hogy a pártot vezető establishment felismeri, hogy az ő hangjukon szól. A pártelit ugyanis Sandersben veszélyt lát, attól félnek, hogy annyira balos programmal támadja Trumpot, hogy az egyébként alapvetően konzervatív, a saját útjában vakon hívő Amerika nem tudja követni, és a demokraták újabb négy évre veszítenek.

Ami talán törvényszerű is lenne. Már a négy évvel ezelőtti kampányban látszott, hogy a demokrata pártban nemzedékek feszülnek egymásnak. Lehet, hogy még ezt a ciklust is el kell bukniuk, hogy kiderüljön, merre tartanak majd.

Makai József

Legnépszerűbb cikkeink