Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Így változtatta meg a Szaharát az eső

Létrehozva:

Délkelet-Marokkóban több eső esett néhány nap alatt, mint korábban egy év alatt. A változó időjárás kihívások elé állítja a szaharai országokat.

A délkelet-marokkói Tata és környéke, a Szahara és a világ egyik legszárazabb vidéke, több vízhez jutott, mint amennyit egy év alatt szokott kapni.

A szeptemberi esőzések néhány helyen meghaladták az éves átlagot, Tagounitéban például 24 óra alatt 10 centiméter eső esett – írja a CBS News alapján a Portfolio.

A viharok különleges látványt hagytak maguk után: tavak és vízfolyások jelentek meg a homokdűnék között, ahol azelőtt évtizedekig szárazság uralkodott. A NASA műholdképei (amelyeket itt meg is nézhet) például azt mutatták, hogy az 50 éve kiszáradt Iriqui-tó újra megtelt vízzel. A helyiek csodálkozva figyelték a szokatlan jelenséget, miközben turisták és helyi lakosok 4×4-es terepjárókkal járták be a pocsolyákkal tarkított tájat.

Meteorológusok szerint egy extratrópusi vihar okozta az intenzív esőzéseket, és várhatóan a jövőben is megváltoztatja a térség időjárási mintázatait, mivel a légkör több nedvességet tart meg, így növelve a párolgást és újabb viharokat előidézve.

A hat egymást követő szárazságos év komoly kihívások elé állította Marokkót, a mostani esőzések azonban remélhetőleg feltöltik a földalatti víztartalékokat.

Az esőzések azonban áldozatokat is követeltek: több mint 20 ember vesztette életét Marokkóban és Algériában. Emellett a heves áradások károkat okoztak a termésben, ami miatt a kormány rendkívüli segélyeket rendelt el a sújtott területeken.

(Fotó: képernyőkép/World News )

Legnépszerűbb cikkeink