Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Antitestszűrés: mit tudnak a vakcinák?

Létrehozva:

Fővárosi Önkormányzat antitestszint-vizsgálat a Városház Parkban 2021.július 5-én. | Fotó: Dimény András

A teljes cikk elolvasható a 168 Óra hetilap legfrissebb számában. A lap megvásárlolható az újságárusoknál, és előfizethető a 168.hu-n.

Kevesebb mint egy óra alatt fogytak el a helyek a főváros által szervezett ingyenes antitestszűrésre. A legtöbben azért vállalkoztak a vizsgálatra, mert szeretnének hamis biztonságérzet nélkül nyaralni, megölelni az unokáikat vagy csak találkozni a baráti körükkel. A 168 Óra hetilap legfrissebb, ma megjelent számából Pósa Lilla riportját ajánljuk.

*

Sorba sem kellett állni hétfő délelőtt a főváros által szervezett ingyenes anitestszűrésen, amit a Városháza Parkban felállított szűrőállomáson végeztek el. Mindenki pontos időbeosztás szerint érkezett, az adategyeztetés és a vérvétel pedig olyan gyorsan ment, hogy a legtöbben maximum negyedórát töltöttek a helyszínen. Ottjártunkkor érkezett olyan is, aki lemaradt a regisztrációról, de szerette volna elvégeztetni a tesztet. „Még csütörtökön akartam regisztrálni, de nem tudtam azonnal gép elé ülni, ezért mire odajutottam, sajnos már beteltek a helyek” – mondta Miklós, akinek azt tanácsolták, menjen vissza később, hátha valaki lemondja, vagy nem tud elmenni. (…)

A Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka, Havasi Gábor szerint a szűrésre azért volt szükség, mert sok megkeresés és panasz érkezett feléjük annak kapcsán, hogy sokan fordultak magánlaborokhoz, de negatív anitestszintjük volt, főként a kínai oltás után. „Kíváncsiak voltunk, hogy hány embert érint, mekkora csoportról lehet pontosan szó, és hogy szükséges-e, indokolt-e egy harmadik védőoltás. A kormány részéről azonban egyelőre ilyen vizsgálat nincs, és a szándékot sem látjuk. A kezdeményezéssel két célunk van: az egyik, hogy segítséget nyújtsunk azoknak a budapestieknek, akik számára megterhelő lenne a magánellátásban elvégeztetni ezt a vizsgálatot, illetve, hogy legyen egy nagyobb elemszámú mintánk” – mondta Havasi. A szűrővizsgálaton egyébként bárki részt vehetett, aki elmúlt hatvanéves, az sem számít, ki milyen oltást kapott korábban. „Csütörtökön délelőtt nyílt meg a rendszer, és körülbelül egy óra alatt beteltek a helyek. Örültünk, hogy ekkora az érdeklődés, mert így sokan tisztában lesznek a védettségi szintjükkel. Azok pedig, akiknek most arra hívják fel a figyelmét, hogy nem alakult ki megfelelő védettség, tudni fogják, hogy továbbra is óvatosnak kell lenniük, és nem lesz hamis biztonságérzetük sem.” A főváros 18 ezer tesztet adott a kerületi önkormányzatoknak, ezeket ott osztották szét, ahol a polgármesterek kérték őket. Mint kiderült, volt néhány fideszes önkormányzat, ahol visszautasították a lehetőséget. A főpolgármester múlt heti posztja szerint az V., XVI., XVII. és XXI. kerület nem kért az idősek számára ingyenes és akár létfontosságú vizsgálatból.

„Nagyon fontos lenne, hogy minden hatvan év feletti hozzájusson ehhez a lehetőséghez. Csak reménykedni tudunk, hogy ezt azok a kerületi vezetők is belátják, akik idáig nem kértek a szűrőprogramból” – mondta Havasi Gábor. Az összesített eredményekre heteket kell még várni, de egy előzetes beszámoló már a jövő héten várható. (…)

Legnépszerűbb cikkeink