Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mérgező gombák miatt figyelmeztetnek a szakértők

Létrehozva:

Újra megjelentek a gombák az erdőkben, és nagyon sokan szívesen gyűjtik őket. A szakértők rendszeresen elmondják, hogy melyek a gyanús gombák, ennek ellenére még mindig vannak olyanok, akik mérgező gombát gyűjtenek. Bizonyos fajtáknak az elfogyasztása akár végzetes is lehet – olvasható az Infostart cikkében.

Az ősz beköszöntével megérkezett a csapadék és ezzel együtt felbukkantak a gombák is. Ismét megjelentek az ehető fajok, és azok a típusok, amelyek mérgezést okozhatnak, ez nagyjából a teljes gombatermés 90 százalékát jelenti, derült ki a Nébih honlapján lévő tájékoztatóból.

A hatóság közleményében felhívja a figyelmet, hogy a réteken és legelőkön nagy mennyiségben megjelenő karbolszagú csiperke egy mérgező gombafaj. Minden évben számos mérgezéses esetet okoz, és már a mostani szezonban is szorultak miatta orvosi ellátásra azok, akik elfogyasztották.

Az egyik legnépszerűbb gombafaj, amit minden évben nagyon sokan gyűjtenek, a mezei szegfűgomba, lassan eltűnik. A hideg idő megjelenésével a helyét több apró méretű mérgező, réten és legelőn növekvő tölcsérgombafaj veszi át, ezek minden évben okoznak mérgezéses tüneteket. Az Alföldön lévő telepített erdőkben nagy mennyiségben látható a közkedvelt nagy őzlábgomba, a szemcsésnyelű fenyőtinóru, az ehető csiperke, az érdestinóru és a szintén sokak által kedvelt ördögszekér laskagomba. Azonban a bolygatott területeken, árokpartokon és erdőszéleken megjelent a kerti őzlábgomba, ami mérgező.

Emellett az egész ország területén nagy mennyiségben van jelent a gyilkos galóca. A Nébih közlése szerint minden évben nagyon sokan viszik be a korábban említett gombafajtát a gombavizsgáló helyekre.

Egyre többen kapnak gombamérgezést

A Nébih közleményéből kiderül, hogy az elmúlt időszakban tízszeresére emelkedett a gombamérgezések száma. A legtöbb esetért a nagy döggomba és a világító tölcsérgomba a felelősek. Több galóca is megtalálható Magyarországon, többek között a gyilkos galóca, a légyölő galóca, a párducgalóca, a citromgalóca, de más mérgező nemzetségek fajai is nagy számban fordulnak elő az erdőkben: például a susulykák vagy a fakógombák.

Az Infostart abban figyelmeztet a cikkében, hogy például a gyilkos galócából már 50 gramm elfogyasztása is végzetes lehet. A tünetek nem jelentkeznek mindig, előfordul, hogy csakis a 72 órával az elfogyasztást követően észlelhetőek a jelek, de ekkorra már eredményezhet visszafordíthatatlan máj- és vesekárosodást.

A hatóságok szerint az a legbiztonságosabb, ha mindenki bevizsgáltatja a vadon termő gombákat, mivel ez életeket menthet. Arra szintén figyelmeztettek, hogy nem csupán a mérgezett gombák okozhatnak problémákat, mivel a rosszul elkészített vagy tárolt gombás ételek is gondot jelenthetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: 168.hu/Csanádi Dávid)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink