Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elindult a gombakoporsó startup

Létrehozva:

Azoknak, akik halálukban is környezettudatosak akarnak maradni.

Elkészült a világ első gombakoporsója, nem fából, hanem a gomba testét alkotó micéliumból áll össze – írja a hvg.hu.

A hagyományos fakoporsók 10 év alatt tűnnek el, ami nagy terhet jelent a természetnek. A gombakoporsók viszont pár hét alatt lebomlanak, így aztán a bennük lévő elhunyt komposztálódása is hamarabb kezdődhet.

A találmányt a Delfti Műszaki Egyetem munkatársa, Bob Hendrikx tervezte. A férfi egy startupot is indított, hogy a jövőben bárki igénybe vehesse a gombakoporsós temetést, ha úgy dönt, hogy testét mielőbb a természetnek ajándékozná. A gombakoporsók ugyanis nemcsak gyorsabban bomlanak le, a talajt is táplálják. A gombaládák abban is eltérnek a fából készültektől, hogy sokkal világosabbak, illetve egy puha mohaszőnyeg is található bennük.

Hendrikx szerint eddig egy ember igényelte a különleges temetést: egy 82 esztendős asszonyt helyeztek el egy gombakoporsóban, aki a számítások alapján 2-3 év alatt válik eggyé a természettel. A világ első ilyen szertartását Hollandiában tartották. Egy gombakoporsó költsége 1250 euró, vagyis nagyjából 451 ezer forint.

Egy koporsót pár nap alatt állít össze a startup, de ennek nagy része teljesen önműködő: a startup ugyanis csak egymáshoz illeszti az elemeket, melyek ezután maguktól megszilárdulnak.

Legnépszerűbb cikkeink