Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szemétben úszik az ország

Létrehozva:

A 2022-es adatok tanúsága szerint az egy főre levetített régiós adatok alapján a legtöbb szemét Közép-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon termelődik, innen évente 260 kilogrammot visznek el fejenként – írja a Sokszínű Vidék a Pénzcentrum információi alapján.

Budapest óriási szeméttermelő

Az adatokat egyébként két forrás alapján vizsgálták, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerből a lakosságtól elszállított hulladék adatait és a Központi Statisztikai Hivataltól a települések állandó lakosságszámát használták fel, melynek tanúsága szerint a legkevesebb szemetet az Észak-Alföldről kell elvinni, ami úgy 190 kilogramm évente, ezzel szemben Budapesten 216 kilo/fő szemét termelődik.

Nagy különbségek

Vármegyei szinten elég nagy a különbség az adatokban, a legnagyobb hulladéktermelő Komárom-Esztergom megye volt, 273 kilo/fővel, majd Pest vármegye következett 260,1 kilo/fővel. A legkevesebb szemét Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeében keletkezett, 166,7 kilo/fővel. A lakosságtól elszállított szemetet nézve nem furcsa, hogy a nagyvárosok kerülnek a listán előre. Budapesten kiemelkedő a szám, közel 400 000 tonna szemét termelődik, de itt is élnek a legtöbben. A fővárost Debrecen, Szeged és Sopron követi, lakosságarányosan ugyanakkor egy kicsit árnyaltabb már a helyzet.

Balatonakarattya kiugró

Ebben a tekintetben ugyanis a Veszprém vármegyei Balatonakarattya áll az első helyen, ahonnan 2022-ben átlagosan 1 393,69 kg szemét jutott egy főre, ami nagyon kiugró. Az első 10 helyen szereplő település egyébként Balaton-parti, ami azt jelenti, hogy a nyári szezonban érkező turisták feltehetően nagyban hozzájárulnak a kimagasló számokhoz.

Ahol kevés a szemét

A legkevesebb, egy főre jutó szemét mennyiség a Bács-Kiskun vármegyei Kunpeszéren képződött, ahol 32,7 kg hulladékot termelt átlagosan egy lakos. Szintén a legkisebb szeméttermelők között van Mára 50 kilo/fővel, Pettend 51,1 kilo fővel, valamint Ipolyszög 35,3 kilo/fővel. Összesen egyébként 36 olyan község található az országban, ahol ez a szám 100 kilo alá esik. Ezen a 36 településen összesen 30032 ember él, ami a teljes lakosság mindössze 0,37 százaléka.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink