Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Még mindig rengeteg kórházigazgató hiányzik

Létrehozva:

Tavaly év végén mintegy két tucat kórházigazgató távozott, vagyis menesztettek a kórházak éléről. Úgy tűnik, hogy még mindig nem találtak mindenhol utódot.

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások – tudta meg a 24.hu. Mint ismert: tavaly év végén két tucat kórházigazgató távozott a posztjáról.

A vármegyeiek (úgynevezett irányító) közül a szombathelyi Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, az egri Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, valamint a kecskeméti Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház számíthat igazgatócserére.

A vármegyei kórházakon kívül három fővárosi intézmény igazgatói pozíciójára is pályázni lehet: a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, a Szent Margit Kórház, illetve a Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ is a listán szerepel.

Ezeken kívül még kilenc városi kórház igazgatói posztján várható változás: a siófoki, a pápai, az orosházi, a nagyatádi, a mosonmagyaróvári, a mezőtúri, a keszthelyi, a jászberényi és az ajkai kórház élére lehet pályázni.

A Közszolgállás portálon is megjelent kiírások szerint augusztus 25-ig lehet pályázni, az elbírálás határideje október 24., az igazgatói poszt betöltésének kezdő időpontja pedig december 1-je.

Nagy a mozgolódás a kórházak élén

Tavaly év vége óta komoly átrendeződés zajlik az adósságokban úszó kórházak vezetőségében. 2023 decemberében két tucat kórházvezetőt menesztett december 31-i hatállyal a belügyminiszter és az akkor megbízott országos kórházi főigazgató. Az érintettek között volt két országos intézet vezetője, hét vármegyei és 15 városi kórház igazgatója.

Azóta a szóban forgó 24 intézmény igazgatói pozíciójának nagy részét már betöltötték, a maradék kerül most feltöltésre, és portál kérdésére ezt meg is erősítette az Országos Kórházi Főigazgatóság, amely azt írta, „a múlt év végén több vezetői megbízás visszavonására került sor, amelyre a hatályos és irányadó jogszabályi rendelkezések biztosítottak lehetőséget. Az OKFŐ július végén 15 intézmény jelenleg betöltetlen főigazgató munkakörére írt ki pályázatot. A vonatkozó rendelet lehetővé teszi, hogy a munkakör betöltése pályázati eljárás lefolytatásával történjen meg.”

Hozzátették: a főigazgatói pályázatok kiírása és lebonyolítása ütemezetten, több körben valósul meg. A pályázaton az adott intézmény jelenlegi vezetője is részt vehet.

A mostani 15-ös listán szerepel az Ajkai Magyar Imre Kórház is, amelynek főigazgatója, Nagy Zoltán tavaly márciusban adta vissza főigazgatói megbízatását indoklás nélkül, egyéni elhatározás alapján. A hírek szerint azért, mert sok szakdolgozó nem kapta meg az ígért 20 százalékos béremelést. A kórházat Nagy Zoltán lemondása óta megbízott főigazgató irányítja.

A Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója áprilisban, 14 év után távozott a kórház éléről. Nagy Lajos – aki a kórház kardiológiai és belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosaként dolgozik tovább Szombathelyen – akkor azt mondta: a tavalyi év végén született miniszteri döntés szerint a kórházak első számú vezetői 65 éves korukig végezhetik ezt a tevékenységet. Ennek értelmében a közeljövőben – reálisan néhány hónapon belül – pályázati eljárás keretében választják ki az utódját.

(Kiemelt kép: National Cancer Institute / Unsplash.com)

Legnépszerűbb cikkeink