Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Navracsics Tibor szerint az összeomlás szélén van a Balaton

Létrehozva:

Navracsics Tibor riasztó képet festett a Balaton helyzetéről.

A Balaton helyzete volt a téma egy márciusi, siófoki konferencián, ahol Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter nagyon komoly demográfiai válságról beszélt – írta meg a hvg.hu. Aminek nagyon egyszerű oka van Navracsics szerint: „A budapesti öreg, gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, a tóparti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni, következésképpen elköltöznek onnan.”

A 100 fiatalkorúra jutó időskorúak száma a 2005-ös 119 főről 2022-re 197 főre nőtt. Vagyis napjainkban lényegében kétszer annyian élnek nyugdíjas korúak a Balaton térségében, mint az életkezdő fiatalok. Az elöregedés mellett számos más problémával is küzd a térség, mint az alacsony képzettségi mutatók, és az alacsony foglalkoztatási ráta – említette Navracsics a Portfolio Balaton Konferenciáján májusban.

A Balaton infrastruktúrája nem fejlődött

Navracsics azért is lehet tisztában a térség helyzetével, mivel 2021-től miniszteri kinevezéséig a Balaton Fejlesztési Tanács társelnöke volt. A tanácshoz tartozó Balaton Integrációs és Fejlesztési Ügynökségnek pedig van egy Társadalomtudományi Kutatócsoportja is, mely több mint két évtizede végzi kutató-elemző munkáját, így valós képük van a térség problémáinak alakulásáról.

A csoport vezetője, Fekete Károly szerint az elmúlt tíz évben óriási mennyiségű fejlesztési forrást jutott a Balaton térségébe, amik odavonzották a befektetőket is. Az elképesztő ütemű építkezések ellenére sem fordult az ingatlanpiac kínálatiba, az ingatlanok drágulása csak tovább folytatódott.

A csoport felmérést is végzett 180 településvezető részvételével, melyben a parti települések polgármesterei hasonló problémákat említettek meg. Ilyen volt a nyári csúcsidőszakban jelentkező elégtelen vízszolgáltatás az elektromos hálózat elégtelen kiépítettsége, vagy a nem kellő kapacitással üzemelő szennyvíztisztító hálózat. A szakember szerint felépült egy attraktív infrastruktúra, de ami ezt az egészet kiszolgálja, és hosszú távon működtethetővé teszi, jelenleg nem elégséges.

(Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink