Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony új választást kezdeményez

Létrehozva:

Karácsony Gergely, függetlenül a már lezajlott választás érvénytelen szavazatainak újraszámolásától, a főpolgármester-választás megismétlését fogja kezdeményezni.

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely – jelentette be a jelenlegi főpolgármester egy sajtótájékoztatón. Mint mondta a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. Mint mondta, több olyan esetről is tudnak, ahol a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni.

Karácsony Gergely elmondta, az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudnak olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.

A főpolgármester szerint összességében a most zajló eljárást nehéz másként látni, mint úgy, hogy egyik eleme annak a stratégiának, amelyről a nemzetközi választási megfigyelők is kimondták: a választók megtévesztését eredményezte. Budapestet azonban csak bizalmi alapon lehet vezetni, és mint ahogyan Vitézy Dávid is, úgy ő is egy új szavazás kiírását fogja kezdeményezni. Így tehát a Nemzeti Választási Bizottság hiába hoz döntést holnap a szavazatok újraszámlálása kapcsán, azt Karácsony Gergely megtámadja majd, a kérdésben pedig a Kúria fog dönteni.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely főpolgármester. Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink