Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Oroszország elszigetelődik

Létrehozva:

MENTŐK EGY LEROMBOLT ISKOLA ROMJAINÁL CSERNIHIV VÁROSÁBAN | FOTÓ: UKRÁN ÁLLAMI SÜRGŐSSÉGI SZOLGÁLAT / AF

Egyre több, Oroszországot sújtó szankció lép életbe, és több nagyhatalom próbál tűzszünetet kicsikarni Vladimir Putyinból. Az ukrán elnök viszont mindezt nem tartja elégségesnek.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy az orosz olaj importálásának megtiltásán gondolkoznak és 10 milliárdos gazdasági-hadi-humanitárius csomagot küldenek Ukrajnának. Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szombaton a lengyel-ukrán határon találkozott, hogy Ukrajna nyugati támogatásáról és Oroszország nemzetközi elszigeteléséről tárgyaljanak. Vasárnap a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan mellett Naftali Bennett izraeli miniszterelnök is a tűzszünetről, békeszereződésről és a humanitárius folyosók megnyitásáról egyeztetett Vladimir Putyinnal. Az orosz elnök nem volt békülékeny: hangsúlyozta, hogy Oroszország csak akkor hagy fel a katonai hadművelettel, ha Ukrajna beszünteti a harcot és Moszkva követelései teljesülnek. Hírek szerint nem kizárható, hogy az internetről is lekapcsolhatják Oroszországot, és már Szingapúr is szankciókat jelentett be.

Az ukrán miniszterelnök elégedetlen a szankciókkal. „Oroszország hivatalosan is bejelentette, hogy támadni fogja azokat a hadiüzemeket, amelyekben ezrek dolgoznak és amelyek közelében polgárok százezrei élnek. A Nyugat sehogyan sem reagált erre” – mondta vasárnap esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva hozzátette: mindenki tudja, hogy ki és hogyan adja ki ezeket a parancsokat. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy az orosz agresszió csak azért tart még, mert nem elégségesek a nyugati országok Oroszország ellen hozott szankciói. „Még akkor sem hoznak újabb büntetőintézkedéseket, amikor Oroszország napokon át nem tartja be azon ígéretét, hogy humanitárius folyosókat nyitva hagyja távozni a polgári személyeket az ostromlott ukrajnai településekről” – magyarázta. 

Egyes jelentések szerint Oroszország már Szíriában toboroz harcosokat az invázióhoz.

Legnépszerűbb cikkeink