Kiemelt hírek
Bajban vannak a magyar éttermek
Hónapok óta munkaerőhiánnyal küzd a vendéglátás. Ezért több minőségi szolgáltatást kínáló étterem is bezárt Budapesten és vidéken.
A még talpon maradt vendéglátósok pedig rendre munkaerőhiánnyal küzdenek.
Erről Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke beszélt az Inforádióban. A szakember elmondása szerint a kellő számú munkaerő biztosítása egyszerre állítja rövid-, közép- és hosszú távú feladat elé a magyar vendéglátósokat. A hazai munkavállalók toborzása ugyanis már zajlik, de már érezhető, hogy nem lesznek elegen, így kénytelenek lesznek külföldi munkaerő után nézni. Flesch szerint leginkább
a posztszovjet államok, illetve Ázsia irányába fognak keresgélni a vendéglátósok.
Ugyanis itt a legnagyobb a rendelkezésre álló munkaerő. Külföldről leginkább szobalány, konyhai kisegítő, mosogató, úgynevezett foodrunner – tehát aki nem kiszolgálja a vendégeket, hanem oda hordja az ételt –, illetve szakács pozíciókba keresnek munkavállalókat.
A szövetség elnöke elmondta, ez a fajta változás elkerülhetetlen a szállodaipar és a vendéglátás szempontjából, viszont fontosnak tartotta kiemelni, hogy a külföldi munkaerő sem sokkal olcsóbb. Ráadásul nem is lehet csak úgy bárkit behozni az országba, ehhez speciális engedélyek kellenek, a folyamat pedig átlagosan 4-6 hónapot vesz igénybe.
A folyamat költségei sem olcsók: a munkabér mellett ugyanis rengeteg járulékos költséget kell megfizetni, mint például az utazás, vagy a lakhatás.
Az egész csomag összességében tehát nagyjából annyit tesz ki, mintha egy magyar munkavállalót alkalmaznának, belőlük viszont biztosan nem lesz elegendő a szezonban. A béreket illetően komoly, 10-20 százalékos növekedés volt tapasztalható az év elején az ágazatban, az viszont egyelőre még nem tudható, hogy a szezon beindulása milyen további emelkedést hozhat. Flesch Tamás bízik benne, hogy nem lesz radikális béremelkedés, ugyanis azt már nem bírnák kitermelni a munkáltatók, a szakma nem bírná.
168 / PH