Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Újév napján temették el Desmond Tutut

Létrehozva:

Desmond Tutu 1985-ben | Fotó: AFP / Gideon Mendel

Az érsek az apartheid-ellenes küzdelem egyik vezéralakja volt.

Állami gyászszertartáson helyezték végső nyugalomra a 90 éves korában elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas anglikán érseket, a dél-afrikai apartheid-ellenes küzdelem egyik vezéralakját szombaton a fokvárosi Szent György-katedrálisban.

„Amikor sötétségben éltünk, fényt hozott nekünk” – mondta az elhunytról Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága a gyászmisén vetített videóüzenetében, hangsúlyozva: „olyan őt nekem dicsérni, mint amikor egy kisegér felmagasztal egy óriás elefántot”

„Dél-Afrika szivárványszínű társadalma toronymagasan kimagasló vezetőket és rendkívüli példaképeket adott a világnak Nelson Mandela elnökkel és Desmond Tutu érsekkel együtt – fogalmazott Welby.

Desmond Tutut az 1960-as években szentelték anglikán pappá; 1984-ben ítélték neki a Nobel-békedíjat a dél-afrikai apartheid rendszerrel szembeni erőszakmentes ellenállásáért. Később őt nevezték ki Fokváros első fekete érsekévé.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök gyászbeszédében azt emelte ki, hogy „Desmond Tutu érsek erkölcsi iránytűnk és nemzeti lelkiismeretünk volt”. „Még a demokrácia beköszönte után sem habozott felhívni a figyelmet – gyakran akár harsányan – a demokratikus állam vezetőinek hiányosságaira” – fűzte hozzá.

Az államfő egy összehajtott nemzeti lobogót adott át az elhunyt özvegyének, Leah Tutunak.

Az 1200 fő befogadására alkalmas Szent György-katedrálisba a koronavírus miatt elrendelt korlátozások következtében csak száz gyászolót engedtek be. Jelen volt Tutu érsek két lánya, Mpho és Nontombi Tutu, mindketten az anglikán egyház lelkészei, Mary Robinson korábbi ír köztársasági elnök, valamint Graca Machel, két néhai afrikai politikai vezető, Samora Machel mozambiki és Nelson Mandela dél-afrikai elnök özvegye.

 

*

Leégett a fokvárosi parlament

Teljesen a lángok martalékává vált a dél-afrikai parlament ülésterme – közölte vasárnap a fokvárosi törvényhozás szóvivője. Egyelőre még nem derült ki, mi okozhatta a hatalmas tüzet, ami Desmond Tutu gyászszertartása után keletkezett. „A régi ülésterem tetőszerkezete beomlott” – közölte a szóvivő. A tűz a parlamenti épületegyüttes legöregebb 1884-ben épült szárnyában keletkezett, ahol számos nemzeti ereklyét is őriznek.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink