Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A teljes haderőt bevetik Dél-Afrikában

Létrehozva:

Zavargások Johannesburgban | Fotó: AFP / Sputnik / Timothy Barnard

A már bevetésen lévő ötezer katona mellé további 25 ezret mozgósítottak.

A Dél-afrikai Köztársaság az utóbbi évek egyik legnagyobb belföldi katonai hadműveletével akar véget vetni a volt elnök bebörtönzése nyomán kialakult, 117 halálos áldozatot követelő zavargásoknak. A hadsereg szerda este közölte, hogy a csaknem egy hete tartó fosztogatások és gyújtogatások miatt már bevetésen lévő ötezer katona mellé további 25 ezret mozgósítottak.

Nosiviwe Mapisa-Nqakula védelmi miniszter szerda este tájékoztatta a dél-afrikai parlamentet a tervekről, amelyeket Cyril Ramaphosa elnöknek még jóvá kell hagynia – jelentette az NCA helyi televízió.

Szerdán körülbelül 100 erőszakcselekményről érkezett bejelentés, csütörtökön viszont már csak szórványos fosztogatásokról érkeztek hírek, és az ország több térségében megkezdődött a rendrakás. Az előzetes felmérések hatalmas pénzügyi károkról és mintegy húszezer megszűnt munkahelyről szólnak.

Khumbudzo Ntshavheni, a dél-afrikai elnöki kabinet tagjának csütörtöki tájékoztatása szerint a zavargásokban legalább 117 ember vesztette életét, számos további megsérült, a hatóságok pedig több mint 2200 embert vettek őrizetbe. Egy katonai szakértő szerint 30 ezer katona mozgósításával lényegében Dél-Afrika teljes haderejét bevetik be – ezért egyelőre nem világos, hogy Pretoria a terveknek megfelelően képes lesz-e katonákat küldeni a szomszédos Mozambikba a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) nevű regionális szervezet akciójának keretében az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető támadások elfojtására.

KwaZulu-Natalban és az ország legnagyobb városát, Johannesburgot is magában foglaló Gautengben vasárnap törtek ki zavargások, miután az előbbi tartományban megkezdte tizenöt hónapos börtönbüntetésének letöltését Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök. Zumára azért szabták ki a büntetést, mert bírósági idézés ellenére sem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink