Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Mérgesedik a magyar-ukrán gázvita

Létrehozva:

Újabb mélypontjukra zuhantak a magyar-ukrán kormányközi kapcsolatok, miután Magyarország – keleti szomszédját kiiktatva – hétfőn 10+5 évre szóló gázszállítási megállapodást kötött az oroszokkal. Az ukránok szerint a szerződés aláássa hazájuk nemzetbiztonságát és Európa energetikai biztonságát, ezért az EB-hez fordultak. Ez viszont Szijjártó Péter szerint Magyarország elleni támadás.

Az ukrán külügyminisztérium kedden jelezte, hogy bekéreti Budapest kijevi nagykövetét, hogy tudomására hozza az ukrán fél álláspontját Magyarország és a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfői gázmegállapodásáról. Megerősítette, hogy az ukrán nagykövetet bekérették a budapesti külügyminisztériumba. Kijev szerint az orosz gázszállítás Magyarországra Ukrajna megkerülésével aláássa Ukrajna nemzetbiztonságát és Európa energetikai biztonságát, másrészt a megállapodás komoly csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra. Ezért az Európai Bizottság fordulnak, egyúttal pedig kezdeményezték az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását.

„Őszintén szólva nem igazán érdekelt minket sem az, hogy Ukrajna, sem az, hogy más mit gondol erről a hosszútávú gázmegállapodásról. Hiszen Magyarország energiaellátásának biztonságát a kormánynak kell garantálnia, és senkinek semmi köze ahhoz, hogy ezt hogyan tesszük” – reagált a történtekre szerdai csehországi látogatásán Szijjártó Péter. 

Ugyancsak Csehországban Orbán Viktor is megnyilvánult az eset kapcsán: „a magyar-orosz gázszerződés olyan ügy, amelyhez Ukrajnának nincsen semmi köze, ez egy magyar szuverenitási kérdés” – jelentette ki. Hozzátette: Magyarország szuverén ország, attól veszünk energiát, gázt, akitől akarunk. Orbán, ha már ott volt, egyúttal üzent is: „azt kívánjuk az ukránoknak, hogy küzdjenek meg a saját problémáikkal, de bennünket ebből hagyjanak ki”.

Oroszország nem érzi úgy hogy bármi teendője volna az ügyben: a magyar-orosz gázmegállapodás ellen tett ukrán lépések Oroszország részéről nem követelnek meg ellenintézkedéseket. Oroszország a gázt sohasem használta, nem használja és nem szándékozik arra használni, hogy bárkit is megbüntessen” – mondta  Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. 

ph

(Kiemelt kép: SZIGETVÁRY ZSOLT – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink