Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Valódi fasorral újul meg a belvárosi Duna-part

Létrehozva:

Jelenleg is zajlanak a munkálatok a pesti alsó rakpart Margit hídtól délre eső szakaszán. A parkosítással egy időben Budapest egyik legfontosabb, egyben egyik legöregebb főnyomócsövének cseréje is megtörténik.

A budapesti vizes világbajnokságra – azaz négy évvel ezelőtt – kellett volna elkészülnie annak a gyalogos sétánynak, amelyen a belvárosból egészen a Rákos-patakig, a Duna Arénáig lehet elsétálni – ismertette a pesti alsó rakpart felújításáról szóló keddi sajtótájékoztatóján Balogh Samu városépítész, Karácsony Gergely kabinetfőnöke.

Mivel részben olyan állami támogatásból valósul meg a beruházás – amellyel december végéig el kell számolni – mindenképpen el kellett kezdeni azt, további halasztást nem tűrt. Jelenleg a Markó utcai rámpa áthelyezése zajlik, amelyre azért van szükség, hogy szélesebb gyalogos sétány épülhessen a parton.

A rakpart megújításához kapcsolódóan elkezdődtek az év legjelentősebb vízhálózati korszerűsítésének előkészítő munkálatai is. A Fővárosi Vízművek kicseréli a Margit híd és az Erzsébet híd között húzódó, 1200 milliméter átmérőjű, elavult technológiával készült és elöregedett főnyomóvezetéket. A munkák augusztus 23-án indulnak a felújítás alatt lévő Lánchídtól északra, ez egyben azt is jelenti, hogy nem járnak további forgalmi korlátozással, mivel a Vízművek az egyébként is jelentős felbontásokkal járó rakparti átépítésekhez igazította a vezeték cseréjét.

A víznyomócső-rekonstrukciós munkák után, leghamarabb jövőre kezdődhet meg kormány és a főváros közös projektje, amelynek célja, hogy visszaadja a Duna-partot a fővárosiaknak és növelje a belvárosi zöldfelületek arányát.

A rakparton közösségi sportolásra szolgáló eszközöket, utcabútorokat, kerékpár- és gyalogos útvonalakat létesítenek. A pontos forgalomtechnikai kialakításról, így a rakpartok közlekedési rendjéről később születik majd döntés.

Az első ütem az Parlamenttől a Március 15. térig, a második pedig ettől délre, a Fővám térig valósul meg, ezeknek a tervezési közbeszerzése már az utolsó szakaszban van. Amint arról Balogh Samu beszámolt, hamarosan kezdődik az új rakparti fasor ültetőgödreinek a kialakítása is. Az eredeti tervek módosításával, dézsás fák helyett 35 valódi, talajkapcsolatos fát fognak ültetni az eddig teljesen kopár rakpartra.

tl

(Kiemelt kép: BKK)

Legnépszerűbb cikkeink