Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Milák-arany, pólós bravúr, kardos izgalmak

Létrehozva:

A győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án | Fotó: MTI / Kovács Tamás

Összefoglaljuk az olimpia legújabb, magyar vonatkozású eseményeit.

Milák elhozta az aranyat

Szerda hajnalban a Tokiói Vizes Központban Milák Kristóf magabiztos fölénnyel megszerezte élete első olimpiai aranyérmét. Rajta kívül még több honfitársunkért is izgulhattunk a reggeli döntőkben, elődöntőkben.

A világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf olimpiai csúccsal nyert aranyérmet 200 méter pillangón a tokiói olimpia úszóversenyének szerdai napján. A szám másik magyar indulója, Kenderesi Tamás a negyedik helyen végzett. 

A BHSE 21 éves világklasszisa már az első 50-en élre állt, hiába kezdett be tőle megszokott módon a dél-afrikai Chad le Clos, London ötkarikás bajnoka. Milák féltávnál ugyan visszaesett a harmadik helyre, de a második százra fordulva magabiztos előnyre tett szert, mert közvetlen riválisai fáradni kezdtek, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi szokásos taktikájával versenyzett, azaz a mezőny hátsó felében, hatodik-hetedik helyen tempózott energiát spórolva az utolsó 50 méterre.

A hajrában már csak az volt a kérdés, hogy Milák milyen idővel diadalmaskodik, végül minden idők harmadik legjobb eredményével, amellyel megdöntötte a legendás Michael Phelps pekingi, 2008-as olimpiai csúcsát is. Eközben a Rióban bronzérmes Kenderesi egészen a negyedik helyig jött fel, hét századdal lemaradva a bronzéremről.

A világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka a szerdai elődöntőből a harmadik idővel jutott a csütörtöki fináléba a tokiói olimpia úszóversenyén. Az UTE 28 éves versenyzője egyéni legjobbjától mindössze kilenc századdal elmaradva kvalifikálta magát a döntőbe, amelyet – közép-európai idő szerint – csütörtökön 4.28-kor rendeznek.

A háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis a hetedik idővel került a fináléba, ahol már a pillangón látszott, hogy nem tud beleszólni a dobogós helyezésekért zajló küzdelembe, ugyanis nyolcadikként fordult az első ötven után és ezt követően is csak nőtt a hátránya az élmezőnnyel szemben.

Hosszú végül magához képest rendkívül gyenge idővel ért célba, még az előfutamban és az elődöntőben is jobb időt ért el. A számot a japán Ohasi Jui nyerte.

Németh Nándor a 100 méter gyors szerdai elődöntőjéből bejutott a csütörtöki fináléba a tokiói olimpia úszóversenyén. A BVSC 21 éves sprintere idejével három századot faragott saját országos csúcsából, amivel hetedikként jutott tovább. Németh hatalmas bravúrt hajtott végre, ugyanis a klasszikus számban legutóbb éppen Tokióban, az 1964-es játékokon volt magyar döntős, akkor Dobay Gyula hetedik lett. A finálét – közép-európai idő szerint – csütörtökön 4.37-kor rendezik.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Van még esély az éremre

Tóth Krisztián nagy csata végén elveszítette a negyeddöntőt, így vigaszágon folytathatja a 90 kilogrammosok között szerdán a tokiói olimpia cselgáncstornáján.

Az MTK versenyzője – aki júniusban bronzérmet nyert a budapesti világbajnokságon – a menekültek csapatában szereplő Popole Misengát legyőzte, majd aranyponttal verte a japán Mukaj Sojcsirót. Csaknem hét percet töltött a negyeddöntőben a tatamin, míg negyeddöntős ellenfele, a német Eduard Trippel mindössze 17 másodpercet, ennyi idő alatt nyert ugyanis a dél-koreai Dong-han Gvak ellen. 

A negyedöntőben kölcsönösen sikertelenül próbált indítani mindkét cselgáncsozó, a földharcok sem hoztak értékelhető akciót. A pontszerzéshez a csaknem egy fejjel magasabb Trimmel állt közelebb, amikor 14 másodperccel a vége előtt veszélyesen dobta el Tóthot, akinek azonban sikerült hárítania. Az aranypontig tartó hosszabbításból 15 másodperc telt el, amikor szinte ugyanez a jelenet ismétlődött meg, de a németnek sikerült végigvinnie az akciót, amiért vazarit kapott. A meccsről úgy vélekedett, kiélezett összecsapás volt, de úgy érezte, kézben tartja az irányítást.

Tóth a vigaszágon a 2019-es világbajnok Noël van ‘t Enddel találkozik a délutáni programban – éppen lapzártánk után.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Bronzért harcol a magyar kardcsapat

A magyar férfi kardválogatott kikapott az elődöntőben, így a bronzéremért vívhat a fegyvernem szerdai csapatversenyében a tokiói olimpián.

A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András összeállítású gárda a legjobb négy között óriási csatában, 45-43-ra maradt alul az olaszokkal szemben, s a magyar idő szerint szerdai lapzártánk után, 11:30 órakor kezdődő bronzmeccsen a németekkel találkozik.

A magyar és az olasz válogatott nagyon jól ismeri egymást, az elmúlt olimpiai ciklusban 15-ször csaptak össze egymással a különböző versenyeken, tízszer az olaszok, ötször pedig a magyarok örülhettek.

A szerdai verseny negyeddöntőjében a magyarok az amerikaiak elleni könnyed sikerrel kezdtek, az olaszok viszont meglepetésre csak egy tussal bizonyultak jobbnak az irániaknál.

Az elődöntő az első mérkőzésen remek teljesítményt nyújtó, világbajnok Szatmári András és a vb-bronzérmes Luca Curatoli asszójával indult, s ezúttal a magyar 5-3-as vereségével. Az egyéni versenyben címét megvédő Szilágyi – akárcsak a szombati döntőben – Luigi Samelével nézett farkasszemet, s most is leiskolázta az olaszt 7-1-re, majd következett Decsi Tamás és a 2015-ben csapatvilágbajnok Enrico Berre ütközete, amely után 15-11 állt az eredményjelzőn a magyarok javára.

A második körre cseréltek az olaszok, így a már az irániak ellen megsérült Samele helyett a 2004-es athéni döntőben Nemcsik Zsoltot 15-14-re legyőző, 42 éves Aldo Montano állt oda Szatmári ellen, s óriási csatára kényszerítette. A 6-5-ös vereség után háromtusosra olvadt a magyar előny, Decsi viszont visszaállította a különbséget Curatoli ellen, aki reklamálásért előbb sárga, majd büntetőpontot érő piros lapot kapott. Szilágyi Berre ellen (5-4) ötre növelte a különbséget, a záró körnek tehát 30-25-ről vágtak neki a felek.

Decsi kikapott 7-5-re a hozzá hasonlóan rendkívül rutinos Montanótól, de 35-32-vel adta át Szatmárinak a képzeletbeli váltóbotot. Az MTK kardozója 0-5-tel kezdett Berre ellen, s bár a folytatásban kissé visszakapaszkodott (4-8), az utolsó asszó így is 40-39-es olasz vezetésről indult.

Szilágyira várt tehát a feladat, hogy döntőbe juttassa a csapatot, de hiába egyenlített 43-43-nál, a két utolsó tust – rendkívül szerencsétlen körülmények között – Curatoli adta, így az olaszok kerültek a fináléba, ahol a dél-koreaiakkal vívnak majd.

Ebben a számban legutóbb 25 éve, Atlantában nyertek érmet – egy ezüstöt – a magyarok.

A nyilatkozatokból kiderült most az a feladat, hogy minél gyorsabban túltegyék magukat a vereségen és várhatóan cserélni fognak a harmadik helyért sorra kerülő mérkőzésre, Decsi Tamást vélhetően Gémesi Csanád váltja majd.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Sikerek a medencében

A férfi vízilabda válogatott közép-európai idő szerint kedd délben papírforma szerint legyőzte a rendező japán csapatot. Női pólósaink ma reggel elképesztő bravúrt hajtottak végre és megverték a címvédő amerikai válogatottat.

A görögöktől elszenvedett vereség után a magabiztos győzelem mellett a gólarány javítása is a magyar célok között szerepelt a rendező Japán válogatottja ellen. Märcz Tamás szövetségi kapitány ezúttal két kapust nevezett és Mezei Tamás maradt ki a keretből.

A mérkőzés első szakaszában a házigazda japán válogatott nem adta magát könnyen és folyamatosan egalizálni tudott az Európa-bajnok magyar válogatottal. A magyarok támadójátékára jellemző volt, hogy egy vagy több játékos fel sem úszott a kapuhoz, ráadásul a hazaiak kapusa is egyre jobban védett. Viszont a második félidőben a magyar csapat átvette a vezetést és többet már nem engedte magára a japánokat. A harmadik negyed végére háromgólos előnyre tettek szert (10-13), míg az utolsó játék részben sikerült öt góllal magabiztosan megverni a harcias és a végletekig küzdő, a végére egyre inkább elfáradó hazai válogatottat (11-16). 

A fiúk legközelebb csütörtökön hajnalban játszanak a Dél-afrikai válogatott ellen. 

A női magyar válogatott második csoportmeccsén elképesztő bravúrt végrehajtva 10-9-re legyőzte a kétszeres címvédő amerikai csapatot a tokiói olimpia női vízilabdatornájának szerdai játéknapján.

Az amerikaiak ezt megelőzően legutóbb 2008. augusztus 21-én, a pekingi játékokok fináléjában, Hollandia csapatától kaptak ki olimpián.

A mérkőzés végig szorosan, fej-fej mellett haladt. Volt, hogy mi vezettünk kettővel (4-2), de az amerikai nem adták magukat könnyen és egyenlíteni tudtak, majd kettővel meglógtak ők is (6-8). Innen a magyar válogatott egyenlíteni tudott és a négy lőtt gól mellett csak egyet kapott, ezzel beállítva a végeredményt (10-9). 

Az orosz elleni döntetlennel kezdő magyarok pénteken közép-európai idő szerint 11 óra 20 perckor a házigazda Japán legjobbjai ellen ugranak vízbe ismét.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink