Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Varga Judit a Facebook ármánykodásának áldozata?

Létrehozva:

Varga Judit igazságügy-miniszter szerint szándékosan korlátozta a Facebook a közösségi oldalát. A társaság a hvg.hu-nak nyilatkozva cáfolta, hogy beavatkoztak volna.

Hétfő reggel a Facebook szerepéről írt posztot a Facebookra Varga Judit igazságügy-miniszter, „Láss csodát: ezen bejegyzésem után pár órával a Facebook (annak senki által nem ismert kezelői) előzetes értesítés és indokolás nélkül úgy állította át a hivatalos Facebook-fiókommal kapcsolatos algoritmusokat, hogy ezzel a korábbiakhoz képest töredékére (negyedére-ötödére) esett vissza a bejegyzéseim elérése, ami egyet jelent azzal, hogy az általam fontosnak tartott politikai üzenetek is jóval kevesebb emberhez jutnak el ezen a csatornán”, írta Varga a Facebookon.

A hvg.hu azt nézte meg, vajon ez tényleg így történhetett-e. A cég a lap megkeresésére azt mondta, nem nyúltak bele semmibe. A lap elemzése szerint a megfigyelt visszaesések, 10-20 százalékos ingadozások megszokottak, az is lehet, hogy a Varga által posztolt későbbi tartalom nem keltette fel elég követője érdeklődését.

Úgy tűnik, a kormánynak kapóra jött ez a jelenség ahhoz, hogy tovább üsse a vasat a Facebook megregulázása ügyében. Varga ki is jelenti ugyanabban a fenti posztban: „Látjuk, mi történik a világban, látjuk, hogy a globális techcégek mögötti erőcsoportok akár választásokat is képesek eldönteni. Nem szabad naivnak lennünk, minden eshetőségre fel kell készülni és átláthatóvá kell tenni ezen globális cégek működését és döntéseit.” A kormány Digitális Véleményszabadság munkacsoportot alakított ki korábban, és itt elhangzott, a kormánynak törvényt kéne hoznia, amely alapján egy nemzeti hatóság felülbírálhatná a profilok ideiglenes felfüggesztését.

Legnépszerűbb cikkeink