Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Az asztmások károsnak tartják a kötelező maszkhasználatot

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: Shutterstock

A szervezetük továbbá abszurd előírásnak nevezi, hogy november 11-től pontosítás nélkül kötelezővé tették a közterületi maszkviselést.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) közös levélben fordult a miniszterelnökhöz,az Operatív törzshöz, az EMMI-hez, és Magyarország minden országgyűlési képviselőjéhez a COVID-19-es járvány kapcsán előírt maszkhasználat felelőtlen előírásai és a közérdekből szükséges változtatások ügyében.

Az ABOSZ szerint a kormánynak időről időre részletes és valós tájékoztatást kellene nyújtania az állampolgároknak arról, mely maszktípus milyen célra való. Emellett indokoltnak tartják, hogy a hatóságok fellépjenek a valós alkalmazhatóságot félrevezetően vagy meg sem jelölve hamis biztonságtudatot adó forgalmazókkal szemben.

Amennyiben a fentebb felvetett könnyítő lehetőségeket az állam nem biztosítja, azzal nem csak az egészségügyi, hanem a szociális ellátási rendszer további, még súlyosabb túlterhelését is kiválthatja. Megéri? – áll a közleményükben.

A szervezet továbbá abszurd és káros előírásnak tartja, hogy november 11-től pontosítás nélkül kötelezővé tették a közterületi maszkviselést a tízezer főnél nagyobb települések egyes közterületein is.

Senkitől nem várható el, hogy naprakészen tudja, településenként hol vannak pontosan a kötelező maszkviselésre kijelölt területek, és senki nem adhat értelmes magyarázatot arra, ugyan miért kell maszkot viselnünk akkor is, ha 6-10 méteren túl, vagy akár látótávolságon belül egyetlen ember sincs a közelünkben. Nem lenne egyszerűbb, betarthatóbb és sokkal hatékonyabb is a közterületi maszkviselést kijelölt területek nélkül, általánosan pusztán a 6 méternél kisebb szociális távolságon belülre előírni? – írták.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink