Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Köztéri maszkhasználat: nem egységes a főváros

Létrehozva:

A kormány a nagyobb városok és a budapesti kerületek vezetésére hagyta, hogy eldöntsék, közterületeiken kell-e hordani a maszkot, vagy sem.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint ez abszurd, mert így szinte lehetetlen az egységes szabályozás.

Budapest legtöbb kerülete már szerdán döntött, és kötelezővé tette 6 éves kor felett a köztéri maszkviselést. Van, ahol úgy indokolták a döntést: nem akartak még nagyobb zavart okozni azzal, hogy közterület és közterület között különbséget tegyenek. Ezeken a helyeken az új szabály alól csak az bújhat ki, aki sportol vagy zöldterületen tartózkodik.  

Újpesten azonban a lakosok megkérdezése után csak azokon a közterületeken tették kötelezővé a maszk viselését, ahol emberek nagyobb számban lehetnek jelen egyszerre. Ember legyen a talpán, aki megjegyzi, hogy többek között az óvodák, a bölcsődék, a közoktatási intézmények, a gyógyszertárak, az élelmiszerboltok, a drogériák, a posták és a templomok bejáratától számított 20 méteres, az orvosi rendelők és a szakrendelők bejáratától számított 50 méteres, a gyalogos-átkelőhelyek 10 méteres körzetében kötelező a maszkviselés. De játszótereken és kutyafuttatókban is kötelező hordani. Minden más köztéren csak ajánlják az arc eltakarását

Hasonló helyzetet teremtettek a vezetők a XVI. kerületben is. Ott az üzletek előtti közterületeken, bölcsődék, óvodák, általános iskolák, középiskolák, orvosi rendelők és szakrendelők, szociális intézmények, egészségügyi gondozóhálózati intézmények, gyógyszertárak, élelmiszert is árusító üzletek, nemzeti dohányboltok, templomok bejáratától számított 15 méteren belül kötelező maszkot viselni. A játszótereken és a kutyafuttatók területén, valamint az élelmiszert is árusító üzletek parkolóiban sem lehet fedetlenül az arc a kerületben.

Csütörtök reggelre a Hegyvidék is az újpesti és XVI. kerületi szabályozás mellett döntött, a kerület önkormányzata járványügyi szakemberekkel folytatott konzultáció után, a lakosok véleményének figyelembevételével határozott úgy, hogy csak a sűrűn lakott köztereken teszi kötelezővé a maszkviselést.

A Pesti Hírlap megkérdezte a Fővárosi Önkormányzatot az ügyben, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy Budapest a döntéshozás szempontjából nem felettese a kerületi önkormányzatoknak, ezért nem szóltak bele a határozatokba, viszont próbálják egységes keretek felé terelni a városrészek döntéshozóit. Karácsony Gergely szerint a kormány a maszkhasználat kérdésének felelősségét a kerületi polgármesterekre terhelte. „A közterületi maszkviselés kapcsán az éjszaka megjelent kormányrendelet értelmében – szemben a miniszterelnök esti bejelentésével – a 10 ezer fő feletti településeken a polgármesterek hatásköre lett a szabályozás. Abszurd, hogy Budapesten ezt a felelősséget a 23 kerületi polgármesterre terhelték, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni. Mi mégis megpróbáljuk – egyeztetünk a kerületekkel, hogy a védekezés hatékonyságát közös szabályozással erősítsük” – írta Facebook-posztjában a főpolgármester. A Főpolgármesteri Hivatalt megkérdeztük arról is, hogy a félreértések elkerülése érdekében várható-e olyan dokumentum, ami összegyűjti a kerületek szabályozásait, de mint megtudtuk, erre valószínűleg nem fog sor kerülni. 

 

Legnépszerűbb cikkeink