Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ha az UEFA a meccs szervezője, terjedhet a Covid?

Létrehozva:

További gondokat jelent a mérkőzéseken jelen lévő szurkolósereg: az FTC–Juventus Bajnokok Ligája-mérkőzésen a nézők egy csoportja látványosan nem tartotta be a november 3-tól már rendeletben is előírt másfél méteres távolságot. A szabályok betartását a rendelet szerint a rendőrség ellenőrzi, ám az Országos Rendőr-főkapitányság a szervező európai szövetségre mutogat, és mossa kezeit, holott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter minden eddiginél nagyobb szigort ígért.

November 3-án a kormány rendeletében megjelent, hogy kulturális vagy sportrendezvényen a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el. Kötelező tehát a minimum másfél méteres távolság tartása. A szabályok betartásáról a rendezvény szervezőjének vagy a helyszín üzemeltetőjének kell gondoskodnia, amit a rendőrség ellenőriz. A rendeletben ugyanakkor az is olvasható, hogy a nemzetközi sportrendezvényeken a nemzetközi szövetség előírásait kell alkalmazni (kivétel a kötelező maszkviselés – a szerk.). 

A rendőrség figyelmeztethet vagy akár 1 millió forintos büntetést is kiszabhat, de akár zárt kapus meccset, meccseket is elrendelhet.

A szerdai Ferencváros–Juventus BL-meccsen a kapu mögötti Fradi-szurkolók jól láthatóan a teljes játékidőben egy kupacban voltak, fütyültek a távolságtartás szabályaira. Elvileg őket a szervezőknek távozásra kellett volna felszólítani, majd értesíteni a rendőrséget. Ha ez nem történt meg, akkor jogkövetkezményekkel, büntetéssel kell számolniuk a rendezőknek.

Megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is, de kérdéseinkre az Országos Rendőr-főkapitányságtól érkezett válasz: „A sportról szóló törvény értelmében a sportesemény rendjének fenntartása a szervező felelőssége. Az Ön által említett mérkőzés normál biztonsági kockázatú volt, a Készenléti Rendőrség kizárólag külső biztosítást hajtott végre”. A rendőrség a rendelet 3. paragrafusának első bekezdését is figyelmünkbe ajánlja – ennek alapján további magyarázat híján arra gondolunk, hogy mivel a szervező az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), tehát az ő felelőssége, ha nem tartották be a szabályokat a mérkőzésen. Arra a kérdésre nem válaszolt a rendőrség, hogy szankcionálják-e a szabályok megszegését.

Az UEFA még a kísérleti budapesti Szuperkupa-meccs előtt arra kérte a szurkolókat, tartsák be a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat. A szövetség előírása egyébként a stadionok befogadóképességének 30 százalékát engedi kihasználni, de a végső döntést a helyi hatóságok hozzák meg. A Ferencváros a klub oldalán a mérkőzés előtt a maszkhasználatra, kézfertőtlenítésre, és a belépésnél, a mosdóknál, illetve a büféknél a másfél méteres távolság betartására hívta fel a figyelmet, de a nézőtérrel kapcsolatban nem tért ki erre. Aki nem hord maszkot, azt a szervezők távozásra szólítják fel – szólt az intelem.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón kiemelte: a szabályok betartatásnál az eddiginél lényegesen nagyobb szigorra és következetességre kell számítani. Mindenkinek arra kell készülnie, hogy amennyiben a szabályokat nem tudja a saját intézménye területén betartatni, akkor a boltot, üzletet vagy a stadionokat be fogják záratni. Ebben az esetben ezek az intézmények zárva maradnak vagy zárt kapuk mögött kell megtartani a rendezvényeket. 

Dercsényi Dávid

Legnépszerűbb cikkeink