Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

290 embert vettek őrizetbe Belaruszban

Létrehozva:

Kétszázkilencven embert vettek őrizetbe a fehéroroszországi városokban a vasárnapi tüntetések idején – közölte hétfőre virradóra a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet.

A legtöbb őrizetbe vétel a fővárosban, Minszkben, illetve a lengyel-litván-fehérorosz hármashatár közelében fekvő Hrodna (Grodno) városában történt.

A szervezet közleményében 16 város sorol fel, ahol tüntetések voltak.

A Népi Ultimátumnak elnevezett országos tiltakozó megmozdulás Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnök felhívására zajlott. Helyszíni tudósítások szerint csak Minszkben több mint százezren vonultak az utcákra a masszív karhatalmi jelenlét ellenére, követelve Aljakszandr Lukasenka államfő lemondását, a tüntetőkkel szembeni erőszak leállítását és a politikai foglyok elengedését. Mivel vasárnap éjfélig ezek a követelések nem teljesültek, Cihanouszkaja felszólította a polgárokat, hogy hétfőtől lépjenek országos sztrájkba, zárják le az utakat és ne vásároljanak állami boltokban.

„Az út nem lesz egyszerű, a Lukasenka elleni harchoz erőre és kitartásra van szükség” – hangsúlyozta Cihanouszkaja.

Lukasenka nem hajlandó lemondani, holott az augusztus eleji elnökválasztás óta hétről hétre hatalmas tömegek követelik a távozását. A hivatalos eredmények szerint a voksok 80 százalékával választották hatodszor is elnökké, de az ellenzék szerint csalás történt.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink