Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Nőtt a pingvinek és a kormoránok populációja a Galápagos-szigeteken

Létrehozva:

Képünk illsuztráció / Fotó: Wikipedia

A legutóbbi felmérés szerint 1940 galápagosi pingvin és 2200 röpképtelen kormorán él a szigeteken. 

Ekkora pingvinpopulációt utoljára 2006-ban mértek, a kormoránok pedig még sohasem fordultak elő ilyen magas számban a szigeteken.

A felmérés szerint a két állatfaj legtöbb kolóniája az Isabela- és a Fernandina-szigeten, valamint a Marielas mini szigetcsoporton él. Tavaly a pingvinek száma 1451, a kormoránoké pedig 1914 volt.

A nemzeti park azzal magyarázta a veszélyeztetett fajok közé tartozó röpképtelen kormoránok gyarapodását, hogy a La nina éghajlati jelenség kedvező hatásai miatt több élelemhez jutottak. Emellett a pandémia következtében jelentősen visszaesett az idegenforgalom, így a földön fészkelő madarak költését semmi sem zavarta meg.

A galápagosi pingvinek csak 35 centiméter magasra nőnek meg, a faj legkisebb képviselői. Emellett csak ez a pingvinféle él az egyenlítőnél. A galápagosi kormoránok is különlegesek: nem képesek röpülni, de a víz alatt kitűnően úsznak.

A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepelnek az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. A védett szigetvilág Ecuador partjaitól ezer kilométerre nyugatra található a Csendes-óceánban.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink