Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Koronavírus: megint pánikvásárlásba kezdtek a németek

Létrehozva:

A koronavírus-járvány második hullámának felerősödésével ismét feltűnt a pánikvásárlás jelensége Németországban.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) beszámolója szerint a tavaszi első hullám után ismét egyes higiéniai termékek és tartós élelmiszerek forgalma növekszik látványosan, de egyelőre nem országszerte, hanem néhány térségben, főleg a járvánnyal leginkább sújtott tartományok közé tartozó Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württembergben.

Az utóbbi – Németország délnyugati részén fekvő – tartományban annak is lehet szerepe, hogy sokan újabb határlezárásoktól tartanak. Így például Kehlben, a Rajna franciaországi partján fekvő Starbourggal szemben elterülő német kisvárosban az utóbbi napokban rendkívüli mértékben felélénkült a bevásárlóturizmus.

Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági és élelmezési miniszter szerint nincs szükség a szokásosnál nagyobb készletek felhalmozására. A szállítási láncolatok működnek, az élelmiszerellátás nincs veszélyben – mondta a miniszter a FAZ-nak, kiemelve, hogy a pánikvásárlás nemcsak oktalanság, hanem ellentétes a társadalmi szolidaritással.

Ráadásul így „sok minden a kukában köt ki” – mondta Julia Klöckner.

A pánikvásárlás megjelenése mellett más jelek is arra utalnak, hogy az elsőnél erősebb és a járványgócok helyett az egész országra kiterjedő fertőzéshullám hatására változik a német lakosság magatartása. Ezt mutatja a többi között a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság kimutatása, amely szerint az utóbbi két hétben zuhanásszerűen csökkent a távolsági járatokra értékesített jegyek száma, és a mobil távközlési hálózatokból kinyert adatok is azt jelzik, hogy október eleje óta visszaesett a lakosság mobilitása, vagyis az emberek ritkábban és rövidebb ideig mozdulnak ki otthonról, és kisebb távolságot tesznek meg.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink