Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Éjszakai fagy után szép őszi időre ébredhetünk

Létrehozva:

Azért a Kisalföldön néha viharosig is fokozódhat az erős szél

Kontinensünkön Finnország felett ciklon örvénylik, frontrendszere a Kelet-európai-síkságon keresztül nagyjából Lengyelországig húzódik, e mentén több helyen fordul elő eső, zápor, az északabbi részeken havazás, hózápor. Az óceán felett található légörvény felhőzete benyúlik a Brit-szigetek fölé, főként Írországban és Skóciában több helyen az eső is esik. Kontinensünk nagyobb részén azonban anticiklon alakítja az időjárást, a legtöbb helyen kevés a felhő és csapadékról sem érkezik jelentés, egyes területeken azonban tartósabban párás, ködös, rétegfelhős az idő. A Kárpát-medencében is anticiklonális hatások érvényesülnek, kedden az ország nagyobb részén napos idő várható, de főként északkeleten tartósabban borult, felhős maradhat az idő.

Idehaza hétfő délután délnyugaton és az Alföldön várható több napsütés, másutt többnyire felhős idő lesz a jellemző, majd éjszaka a legtöbb helyen csökken a felhőzet, helyenként – főként északkeleten, keleten – köd, illetve rétegfelhőzet is előfordulhat. Az északkeleti tájakon kedden napközben is tartósabban borult, felhős maradhat az ég, másutt napos idő várható kevés felhővel, majd estétől növekszik meg a fátyolfelhőzet északnyugat felől. Hétfőn délután és éjszaka egy-egy futó zápor lehet az északi megyékben, a tartósan borult területeken szitálás sem kizárt. Az egyre nagyobb területen délire, délkeletire forduló szelet kedden az Észak-Dunántúlon erős, Sopron térségében viharos közeli lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 13 és 16 fok között várható, a tartósan borult részeken ennél kissé hűvösebb idő valószínű.

Legnépszerűbb cikkeink