Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Barátja segítségével jutott fel az Olümposzra egy mozgáskorlátozott egyetemista

Létrehozva:

Barátjához szíjazva teljesítette álmát egy mozgáskorlátozott görög egyetemista, aki így jutott fel Görögország legmagasabb pontjára, az Olümposzra.

Az egész életében kerekesszékhez kötött, 22 éves Elefteria Tosziu október 5-én jutott fel a hegycsúcsra nagyrészt Mariosz Jannaku hosszútávfutó segítségével, aki már nagyjából 50 alkalommal mászta meg a 2917 méter magas hegyet.

Az út során két további barátja is segítette Tosziut a feljutásban.

A biológiaszakos hallgató Tosziu és Jannaku az észak-görögországi Drama városából származik. Először szeptemberben találkoztak, ekkor mesélt a nő élete nagy álmáról a sportolónak.

Jannaku ultramaratonokat fut és állóképességi versenyeken vesz részt olyan különleges helyszíneken is, mint a sivatagok és az Északi-sarkvidék. Úgy döntött, gyorsan kell megszerveznie a csapatot Tosziu álmának teljesítéséhez, mielőtt megérkezne a hó a hegyekbe.

„Számos nehézség adódott. Ez egy olyan projekt volt, mely első alkalommal valósult meg. Egy nagy csapatra volt szükségünk. A legnehezebb azonban a pszichológiai része volt. Egy nappal korábban ugyanis egy férfi életét vesztette ugyanott” – mondta Jannaku, aki egy átalakított hátizsákban vitte Tosziut.
A görög miniszterelnök, Kiriakosz Micotakisz videóhívásban gratulált kettejük teljesítményéhez.

(MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink