Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megkérdőjelezte a WHO eredményeit a remdesivir gyártója

Létrehozva:

Megkérdőjelezte a gyártó Gilead a WHO kutatásának eredményeit, amelyek szerint a remdesivir nevű szer nem segít az új koronavírus okozta betegség miatt kórházban ápoltakon.

A Gilead Sciences Inc. amerikai vállalat a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy szerinte a WHO-kutatás adatai „ellentmondásosak, elhamarkodottak”, korábbi kutatások pedig már igazolták a szer előnyös hatásait.

A WHO csütörtöki közlése szerint a Solidarity elnevezésű kutatásuk megmutatta, hogy a remdesivir alig hat, vagy semmilyen hatással sincs a Covid-19-ben szenvedő légzőszervi betegek kórházi ápolásának időtartamára és halálozására a 28 napos vizsgált időszakban.

Ez a vírusellenes szer egyike azoknak, amelyeket Donald Trump amerikai elnök koronavírus-fertőzésének kezelésekor bevetettek. Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy csökkenti a felgyógyulási időt.

A WHO több mint 30 ország 11 266 felnőtt páciense részvételével végezte a kutatást, szerintük a kapott bizonyítékok meggyőzőek voltak.

A Gilead szerint a remdesivir más vizsgálatai – köztük az is, amely 1062 páciens részvételével placebóval hasonlította össze a szert – kimutatták, hogy a kezelés csökkenti a Covid-19-ből való felépülés idejét.

„A WHO nyilvánosságra hozott adatai nem következetesek, miközben több, véletlenszerűen válogatott résztvevővel, kontrollcsoportokkal végzett, szakértők ellenőrizte tudományos lapokban közölt tanulmányok erős bizonyítékai támasztják alá a rendesivir klinikai hatásosságát” – mondta el a társaság.

A Gilead szerint nem világos, hogy lehet-e perdöntő következtetést levonni a WHO-kutatásból, mivel „különbségek” voltak abban, ahogy az egyes helyszíneken a teszteket végezték, valamint a pácienssek között, akik a szert kapták.

Áprilisban Anthony Fauci, az Egyesült Államok vezető infektológusa azt jósolta, a remdesivir lesz „a szabványkezelés”.

A remdesivirt egyébként az emberi testnedvekkel terjedő, lázt, vérzést, hányást és hasmenést okozó ebola kezelésére fejlesztették ki.

A WHO Solidarity tesztsorozata más hatóanyagokat is megvizsgált, és azt állapította meg, hogy alig volt hatásuk a betegek túlélésére és a kórházi kezelés idejének csökkentésére.
(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink