Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Az államtitkár szerint jól vettük az első hullám akadályait

Létrehozva:

Boros Anita elmondta: már 6000 milliárd forintot fordítottak a gazdaság megvédésére.

A foglalkoztatás bővülése és az építőipar erősödése is jelzi, hogy a koronavírus-járvány első hullámában jelentkező akadályokat Magyarország jól vette – idézi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárát az MTI.

Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár hozzátette, a foglalkoztatottak száma idén először augusztusban haladta meg a 4,5 milliót, a munkanélküliségi ráta pedig 3,9 százalékos volt, ami az uniós 7,3 százalékos átlagnak csaknem a fele. Boros szerint az építőiparban is elindult a javulás, míg májusban még 20,4 százalékos visszaesést mértek az előző hónaphoz képest, az ágazat termelése júniusban 6 százalékkal, júliusban pedig 3,5 százalékkal javult az előző hónaphoz viszonyítva.

Boros kiemelte, a járvány magyarországi megjelenésekor a kormány gyors intézkedéseket hozott, például a Gazdaságvédelmi akciótervet, amelyben már 6000 milliárd forintot fordítottak a gazdaság megvédésére. Az akcióterv részeként munkahelymegőrzési, képzési és munkahelyteremtési támogatásokat vezettek be, az intézkedések a munkaerő megtartását és új munkahelyek kialakítását szolgálták. Példaként a munkahelyvédelmi bértámogatást, a kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatását és a munkahelyteremtő bértámogatást említette. Mindhárom pályázati konstrukció augusztus 31-én lezárult, a kérelmek feldolgozása befejeződött. A munkahelyteremtő bértámogatásra több mint 36 000 vállalkozás nyújtott be kérelmet, a létrehozandó új munkahelyek száma meghaladta a 48 ezret, a teljes támogatási igény pedig az 57 milliárd forintot. Ebben a kategóriában a támogatott munkavállalók 12 százaléka (5821 ember) építőipari cégnél dolgozik – tette hozzá.

Kiemelte még, hogy a magyar, high-tech és zöld támogatási forma iránt jelentős volt az érdeklődés az építőipari cégek részéről is, főként a lakó- és egyéb épület építésével foglalkozó cégek pályáztak. A programra csaknem 5500 támogatási kérelem érkezett be, a támogatási igény meghaladta a 127 milliárd forintot. A pályázat segítségével több mint 130 000 munkahelyet tudtak megvédeni.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink