Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A válságadó miatt költözhetnek Budapestről nagy cégek

Létrehozva:

A budapesti kereskedelmi kamara szerint más utat kéne keresnie a válság okozta pénzszűkére a fővárosnak, például kevesebb főpolgármester-helyettes kellene. 

Válságadót vezetne be Budapest, a fővárosi székhelyű társaságok helyi iparűzési adóját megemelné. Ez viszont nem tetszik a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK), írja a vg.hu. A szervezet elnöke, Nagy Elek szerint az ötmilliárd forintos adóalapot elérő vállalatok emiatt úgy is dönthetnek, hogy elköltöznek Budapestről. A félszázalékos adónövelés miatt akár külföldre is költözhetnek, vagy vidékre telepíthetik át a szolgáltatásaikat. Ezek a cégek a csődközelben vannak Nagy szerint, akár a kegyelemdöfést is jelentheti nekik a pluszteher. 

Ugyanakkor a pluszterhet jogszabállyal kéne elfogadnia a Parlamentnek, mondja Nagy, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt mondta a Kormányinfón, nem fogják megszavazni. 

Nagy szerint inkább a költségekből kéne lefaragnia Budapestnek, vissza kellene állnia a három főpolgármester-helyettesi rendszerre, és differenciáltabban kiróni esetleges pluszadókat. 

Legnépszerűbb cikkeink