Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Amerikai koronavírus-gyógyszert szereznek be az EU-tagországok

Létrehozva:

Az Európai Bizottság és az EU-tagországok közös közbeszerzési megállapodást írtak alá az amerikai Gilead Sciences gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni újfajta, remdesivir hatóanyagú, Veklury nevű gyógyszer beszerzéséről 500 ezer rászoruló számára – közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

    A megállapodást 36 ország írta alá, köztük valamennyi uniós tagország, továbbá Norvégia, Izland, az Egyesült Királyság, valamint hat tagjelölt és potenciális tagjelölt ország, Albánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina.

    A részt vevő országok mostantól megrendelhetik a Vekluryt, amely a koronavírussal fertőzött, oxigénellátásra szoruló betegek kezelésére jelenleg az egyetlen olyan gyógyszer, amely az unióban feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik. 

    Az uniós végrehajtó testület július elején jelentette be, hogy engedélyezi a Veklury feltételes forgalomba hozatalát. A bizottság már július végén szerződést kötött 63 millió euró értékben az amerikai vállalattal a gyógyszer beszerzésére. Ez mintegy 30 ezer, súlyos tüneteket mutató beteg kezelésére volt elegendő. 

    A most aláírt közös beszerzési szerződés azt is garantálja, hogy a vállalat eljuttatja a gyógyszert azon országokba, amelyek a termék beszerzéséről döntenek – közölte a brüsszeli bizottság.

    Az Európai Gyógyszerügynökség honlapján található értékelés szerint a gyógyszervizsgálat kimutatta, hogy a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink