Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Soros reagált a lex CEU elkaszálására

Létrehozva:

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

Az üzletember szerint az EU-nak tesztalanyként kellene használni Magyarországot a jogállamisági vitában.

Jogsértőnek minősítette a 2017-ben elfogadott, lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosítást az Európai Unió Bírósága. A döntés értelmében a vitatott részeket a magyar parlamentnek hatályon kívül kell helyeznie. Soros György üdvözölte a döntést, ami az egyetem számára már túl későn született. A magyar-amerikai milliárdos szerint a magyar kormány legújabb áldozata a Színház- és Filmművészeti Egyetem, és az EU-nak tesztalanyként kellene Magyarországot használni a jogállamisági vitában – írja az Euronews.

A felsőoktatási törvény 2017-es módosítása főleg a Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetemet (CEU) érintette. Annak értelmében Magyarországon csak úgy működhet külföldi oktatási intézmény, ha saját hazájában is végez tényleges oktatási tevékenységet, és az együttműködést nemzetközi szerződés rögzíti.

Az Európai Bizottság az ügyben kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen, az Európai Bíróság pedig több területen is jogsértést állapított meg, például a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezésekkel is ellentétesek. Az intézkedések korlátozzák a tudományos élet szabadságát – tette hozzá indoklásában az EU-bíróság.

Soros György szerint az Európai Unió Bíróságának mai döntése, mely szerint Magyarország megsértette az uniós jogot, győzelem az EU alapvető értékeinek. A döntés viszont a CEU-nak már túl későn született. „Már nem tudunk visszatérni Magyarországra, mert az érvényben lévő törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek” – mondta az üzletember. „Az EU jelenleg arról vitázik, hogy miként biztosítsa, hogy a támogatásokat a jogállamisággal összhangban használják fel. Felszólítom az EU-t, hogy legyen Magyarország a tesztalany” – tette hozzá.

Az időközben Bécsbe költözött Central European University (CEU) elnök-rektora sajtótájékoztatón reagált az Európai Bíróság döntésére. Michael Ignatieff kijelentette, hogy „most a CEU szabad”, és szabadon oktathatja amerikai akkreditációjú programjait Budapesten. Azt még nem döntötték el, pontosan mely programokat és mekkora számban hoznak vissza a magyar fővárosba, de a bíróság döntése megadta a lehetőséget arra, hogy egyáltalán gondolkodjanak rajta, ami már jelentős előrelépés.

Az Európai Unió Bírósága több Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás ügyében hirdetett az idén ítéletet. A 2017-es civil szervezetekről szóló törvényről júniusban mondták ki, hogy sérti az uniós jogot, mert a tőke szabad mozgását és az egyesülési jogot is diszkriminatív módon korlátozza. A luxemburgi testület májusban döntött a tranzitzónákról, az ítélet miatt bezárták a tompai és a röszkei tranzitzónákat, és befogadóállomásokra szállították a menedékkérőket.

Legnépszerűbb cikkeink