Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

2022-re állhat vissza a világgazdaság a válság előtti szintre

Létrehozva:

A vállalkozók pedig leginkább a pénzbeli támogatásban hisznek a müncheni IFO gazdaságkutató 110 országot érintő felmérése alapján. 

A kis- és középvállalatoknak nyújtott likviditási támogatás a járvány miatt bekövetkezett gazdasági károk helyreállításának leghatékonyabb eszköze az ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján, írja az MTI. A tanulmány megállapítása szerint az idei 4,4 százalékos globális GDP-csökkenést legkorábban 2022-re lehet kompenzálni.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete és az EconPol Europe kutatói hálózat együttműködésével 110 ország mintegy 950 gazdasági szakértőjének bevonásával készült felmérés alapján az idén 4,4 százalékkal csökken a globális bruttó hazai termék (GDP) a járványvédelmi korlátozó intézkedések miatt. Az idei visszaesést jövőre 3,2 százalékos növekedés követi majd.

Az elemzők többsége arra számít, hogy a világgazdasági teljesítmény valamikor 2022-ben, vagy azt követően éri csak el a krízis előtti szintet. A megkérdezettek 36,4 százaléka számít arra, hogy a gazdasági teljesítmény 2022-ben korrigálja a visszaesést, 19,4 százalékuk szerint erre 2023-ban kerülhet sor, 15,7 százalékuk szerint pedig még ennél is később. A járvány miatt elszenvedett gazdasági visszaesés teljes korrekcióját csak a megkérdezettek 24,4 százaléka tartja teljesíthetőnek 2021-re.

A gazdasági szakértők szerint a járvány miatt bekövetkezett válság káros következményeit a leghatékonyabban a kis- és középvállalatoknak nyújtott likviditási támogatással lehet orvosolni. Az 1-től 6-ig terjedő értékelési skálán a likviditási támogatások hatékonyságát 5-nek értékelték a felmérésben. A nagyvállalatoknak nyújtott likviditási támogatások hatékonyságát pedig 4 pontra értékelték a 6-os skálán.

A likviditási támogatás a leghatékonyabban a fejlett gazdaságokban, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban fejtheti ki a hatását. A fejlődő országokban, Ázsiában, Latin-Amerikában és Afrikában pedig az egészségügyi rendszer fejlesztése a leghatékonyabb intézkedés a járvány gazdasági következményeinek a leküzdésére a felmérés alapján.

Az adózási könnyítések hatékonyságát 4,4 pontra, a részmunkaidős foglalkoztatási programokét 4,3 pontra értékelték a szakértők a 6-os skálán.

Legnépszerűbb cikkeink