Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Négy kínai vakcinát már az utolsó fázisban tesztelnek

Létrehozva:

Biztonságosnak tűnik a Kínában fejlesztett koronavírus-vakcina a klinikai tesztek korai szakaszában – idézi a Portfólió a Reuters cikkét.

A Kínai Orvostudományi Akadémia által fejlesztett vakcina fázis 1 tesztje során 191 egészséges, 18 és 59 év közötti tesztalany kapta meg a vakcinát, náluk nem jelentkezett súlyos mellékhatás. A leggyakoribb mellékhatás enyhe fájdalom és mérsékelt fáradtság volt, illetve voltak, akiknél bőrpir, viszketés és duzzanat jelentkezett az oltás helyén. A vakcinajelölt immunválaszt is kiváltott.

A jelentés szerint bátorítóak az adatok a tesztekről mind a biztonság, mind a hatékonyság tekintetében, és folytatódhatnak a kutatások a jövőben a hatékonysággal kapcsolatban.

Jelenleg legalább négy kínai vakcina van a klinikai tesztek utolsó fázisában. Közben már elkezdődött több százezer magas kockázatúnak tartott ember beoltása Kínában, még úgy is, hogy a klinikai tesztek még zajlanak. Egészségügyi szakemberek szerint ez aggasztó, mert a vakcina még nem tekinthető teljesen biztonságosnak.

Legnépszerűbb cikkeink