Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több százezren rekedtek a tengeren a vírus miatt

Létrehozva:

Körülbelül 400 ezer hajózási alkalmazott rekedt a tengeren a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárak miatt közölte kedden Genfben az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője.    

Sajtótájékoztatóján Rupert Colville felhívta a figyelmet arra, hogy néhányan immár 17 hónapja vagy annál is hosszabb ideje nem léptek szárazföldre, további több százezer ember pedig a járványügyi korlátozások miatt nem tud hajóra szállni.

    A probléma elsősorban a teherhajókon és halászhajókon lévőket érinti, de sokan ragadtak gáz- és olajkitermelő platformokon is.

    Colville rámutatott arra, hogy a helyzet az alapvető emberi jogokat is sérti, mégpedig a fizikai és mentális egészséghez, a szabad mozgáshoz és a családi élethez való jogot.

    A szóvivő felszólította az érintett kormányokat, könnyítsenek a partraszállással és a beszállással kapcsolatos korlátozásokon, és gyorsítsák fel a tengerjáró hajókon dolgozók hazaszállítását.

    Az ENSZ emberi jogi főbiztossága (ONCHR) kiemelte továbbá a hajózási társaságok felelősségét is munkavállalóik jogainak a biztosításában. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink