Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Koronavírusban halt meg a leghíresebb japán divatdiktátor

Létrehozva:

Fotó: Andreas Lischka/Pixabay

Koronavírus-fertőzés okozta szövődményekben elhunyt vasárnap Kenzo Takada világhírű japánfrancia divattervező.

A leghíresebb japán divatdiktátor – az első japán szabász, aki nevet szerzett Párizsban – vasárnap halt meg 81 évesen Párizs egyik elővárosában, egy Neuilly-sur-Seine-i kórházban.

A felsőkategóriás Kenzo márkát megalapító divattervező az 1980-as években vált híressé a nyugati öltözéket keleti vonásokkal megújító, választékos és kifinomult konfekciódarabjaival.

Bár Japánban – az Oszaka melletti Himedzsiben – született, csaknem egész divattervezői karrierje a divat csillogó világfővároshoz, Párizshoz kötődik. Utóneve, a Kenzo világszerte ismert divatmárka lett.

Kenzo Takada (japánosan: Takado Kenzo) hazájában elvégezte a Bunka Gakuen híres divatiskolát, pályáját stylistként egy tokiói áruházláncnál kezdte. Huszonöt évesen, 1964-ben érkezett Franciaországba, s noha csak átmeneti tartózkodást tervezett, végleg ott maradt. Divatbirodalmát szinte a semmiből teremtette meg, első kollekcióját 50 éve, 1970-ben mutatta be.

Az utónevét viselő divatházat 1976-ban alapította. 1983-ban megvetette lábát a férfidivatban, 1988-ban pedig előrukkolt a Kenzo parfümmel.

Takada 1993-ban eladta a márkát Bernard Arnault milliárdos luxusipari konszernjének, az LVMH-nak, és 1999-től végleg visszavonult az üzleti élettől, és egyebek közt a festészetnek hódolt. Tíz évvel később kétmillió euróért elárvereztette 1300 darabból álló műgyűjteményét.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink