Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Merkellel tárgyalt az örmény kormányfő

Létrehozva:

Bepanaszolta a törököket is, hogy Azerbajdzsánnak segítenek.

Nikol Pasinján örmény kormányfő és Angela Merkel német kancellár szombat este telefonon megvitatta a Hegyi-Karabahban kialakult helyzetet, miután a vitatott hovatartozású térségben kiújult a fegyveres konfliktus – írja az MTI.

Az örmény miniszterelnök beszámolt a török katonák részvételéről, valamint a Törökország által Azerbajdzsánba küldött szélsőségesekre és zsoldosokra vonatkozó legfrissebb tényekről. Merkel hangsúlyozta a tűzszünet és a békefolyamat újraindításának fontosságát az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) minszki csoportjában részt vevő országok vezetőinek október 1-jei nyilatkozata alapján.

Azerbajdzsán és Örményország között egy héttel ezelőtt robbantak ki ismét összecsapások. Jereván állítása szerint Törökország katonai erővel, illetve külföldi terroristákkal és zsoldosokkal segíti az azeri haderőt. Ankara tagadja ezt.

A többségében örmények lakta, körülbelül 145 ezres népességű Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta ismét nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával vívott háború eredményeként elszakadt Azerbajdzsántól, a háború alatt 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

Legnépszerűbb cikkeink