Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Kórházigazgató: 3-4-szer több a feladat, mint tavasszal

Létrehozva:

Egyre több orvos és ápoló esik ki, pedig a kiskunhalasi mobil járványkórházba is máshonnan kell egészségügyi dolgozókat vezényelni.

Hamarosan eljöhet a pillanat, amikor már nem tudnak több beteget felvenni – idézi a győri Petz Aladár kórház igazgatóját a 444. Tamás László János szerint a mostani járványhelyzetben az ellátandó feladat 3-4-szerese a tavaszi legrosszabb napoknak.

Miközben tavasszal egyharmadával, időnként 25 százalékkal kevesebb volt a fekvőbeteg ellátásunk és a járóbeteg megfeleződött, szabad kapacitásaink lettek, most teljes üzemben kell egy járványügyi ellátórendszert működtetni mintegy 100 effektív ággyal

– mondta az igazgató. Ráadásul most 5 megye intenzív ellátását kell elvégezniük, ezért néhány napon belül a 6 covidos ágyukat 30-ra kell fejleszteniük. Beszélt arról is, hogy az intenzíves ágyak csaknem tele vannak, a COVID-osztályukon majdnem 60 százalékos a kihasználtság.

Valószínűleg egyszer csak lesz egy pillanat, amikor meg kell állnunk. Ez nagyon hamar elkövetkezhet, a hétvégén vagy a jövő hét elején, mert most már a dolgozóink között is nagyon sokan vannak karanténban

– mondta. A dolgozók egy része azért került karanténba, mert a gyerekük iskolájában pozitív vagy gyanús eset volt. „A civil életben elszenvedett megfertőződések is megtizedelik az ellátórendszerünket” – tette hozzá. Azt mondta, hogy csak csütörtökön 6 orvos és legalább 10 egészségügyi szakdolgozó került karanténba, de egyikük sem a kórházban kapta el.

Az igazgató szerint a 30 intenzív ágy működtetéséhez 15-17 szakorvosra és 70-80 szakápolóra lenne szükségük, mármint ennyit kellene a kórházukba rendelni máshonnan. Ugyanakkor arra számít, hogy további internzíves orvosok esnek ki a rendszerből koronavírus-fertőzés miatt. „Hogy mikor jön el az a pillanat, amikor nem tudunk több beteget felvenni, azt ez fogja meghatározni, hogy hányan vagyunk” – mondta.

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház igazgatója úgy látja, hogy nemsokára meg kell nyitniuk a tavasszal megépített mobil járványkórházat, ahová már máshonnan kell egészségügyi dolgozókat vezényelni. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház igazgatója csütörtökön arról beszélt, hogy jelenleg 84 ágy áll rendelkezésre a koronavírusos betegek ellátására a járványkórházon belül. Ezt a kórház jelenlegi szakemberei el tudják látni, de szerinte a járványügyi dinamika azt mutatja, hogy nemsokára meg kell nyitni a mobil járványkórházat. Erről még egyeztetnek a hatóságokkal, de ide már vezényelt dolgozókat várnak.

Legnépszerűbb cikkeink