Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elfogatóparancsot adtak ki 82 kurd ellen

Létrehozva:

Elfogatóparancsot adott ki pénteken Törökországban az ankarai főügyészség a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) 82 tagja ellen azzal a gyanúval, hogy az utcára szólították és terrorcselekmények végrehajtására sarkallták az embereket a 37 halálos áldozatot követelő, 2014. októberi erőszakos tiltakozások során – jelentette a török sajtó.

A néhány napig tartó országos tüntetések résztvevői 2014 októberének elején azzal vádolták a török kormányt és a hadsereget, hogy tétlenül nézi, amint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elfoglalja Észak-Szíriában a főként a kurdok lakta Kobani várost, közvetlenül a határ túloldalán.

Ankara a zavargásokért a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított és a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), valamint a HDP-t teszi felelőssé, amelyet a PKK politikai szárnyának tekint, noha a párt tagadja, hogy volna kapcsolata a PKK-val.

A pénteki razzia érintettjei között van az északkelet-törökországi Kars város polgármestere, Ayhan Bilgen, a HDP több korábbi parlamenti képviselője, valamint a párt központi végrehajtó tanácsának néhány tagja.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a hatóságok 18 gyanúsítottat már őrizetbe vettek.

A HDP vezetői, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen a 2016. július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében az év őszén kezdődött fokozott hatósági fellépés. A párt számos tagját letartóztatták. A legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet.

A parlamenti képviselők mentelmi jogát 2016 első felében törölték el Törökországban.

A török biztonsági erők és a PKK között 36 éve zajló fegyveres konfliktusban több tízezer ember vesztette életét.

Legnépszerűbb cikkeink