Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több civil halottja van a török hadsereg iraki légicsapásainak

Létrehozva:

Az iraki kurd területeken magyar katonák is vannak és a magyar kormány iskolát, valamint kórházat is épített – itt csapott le a török hadsereg.

Újabb három civil vesztette életét pénteken a török hadsereg által Irak északi, kurdok lakta részén végrehajtott légicsapásaiban – közölte újságírókkal az iraki Kurdisztánban található Csiladzi város polgármestere, Varsín Maji.

A török hadsereg szerdán Twitter-üzenetben közölte, hogy műveletet indított az Irak északi részén, a törökországi kurd kisebbség függetlenségéért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen.

Az iraki külügyminisztérium ezt követően felszólította Ankarát, hogy azonnal vonja ki csapatait az arab országból, és tartsa tiszteletben Irak szuverenitását.

A helyi kurd hatóságok szerint szerda óta már 5 civil vesztette életét a légicsapásokban.

Csütörtökön Szaúd-Arábia bírálta Ankarát a légicsapások miatt, valamint elítélte Iránt is, amely a héten szintén bombatámadást hajtott végre Irak kurd területei ellen.

A PKK-t Ankara, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja nyilván. A kurdok 1984 óta folytatnak fegyveres felkelést az ankarai kormány ellen, a konfliktusban több mint negyvenezren vesztették életüket.

A török és az iráni hadsereg gyakran hajt végre műveleteket Irak északi, kurdok lakta területein azzal az indokkal, hogy a nehezen megközelíthető térségben Ankara és Teherán ellen harcoló kurd lázadók bujkálnak.

Az Iraki Kurdisztán területén magyar katonák is vannak: a pesmerga milícia által ellenőrzött, Erbil és Szulejmánija térségében lévő támaszpontokon ismeretlen létszámú magyar kontingens állomásozik.

Az Orbán-kormány mára kiürített Hungary Helps porgramjában 1 milliárd forintos ráfordítással támogatta egy kurdisztáni iskola felépítését, egy kórház gyógyszerszükségletének fedezését, templomok és egy teljes település, az iraki Tell-Aszkuf városának újjáépítését is. (MTI/PH)

Legnépszerűbb cikkeink