Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

22 hamis képet találtak egy orosz avantgárd kiállításon Kölnben, át is nevezték a tárlatot   

Létrehozva:

A kölni Ludwig Múzeum szakemberei vizsgálják a képeket / Fotó: museum-ludwig.de

A Ludwig Múzeumban eddig megvizsgált képeknek csak alig a fele eredeti.

A tárlatot orosz avantgárd művészek 1905 és 1930 között készített mintegy 600 alkotásából rendezték. A múzeum azonban megvizsgálta a műveket, és kiderült, hogy számos hamisítvány is van közöttük.

A szakemberek eddig száz festményből 49-et elemeztek, és ebből csak 27 bizonyult eredetinek, 22 viszont hamisítvány. 

A múzeum ennek megfelelően a kiállításnak a következő címet adta: Orosz avantgárd a Ludwig Múzeumban – Eredeti és hamis – kérdések, kutatás, magyarázatok. A tárlat szombaton nyílik és január 3-ig látogatható.

A kiállítás kurátorai közleményükben kifejtették, hogy míg sokáig tabunak számított, manapság egyre több múzeum mutatja be nyíltan, hogyan kezeli azokat a munkákat, amelyek nem autentikusak.  

Az orosz avantgárd művészeket a kurátorok szerint különösen gyakran hamisították, és bár a korszakból származó festmények közül sokról bebizonyosodott, hogy nem hitelesek, továbbra is szerepelnek múzeumok gyűjteményeiben.

A kölni tárlat látogatói a festmények eredetiségét ellenőrző kutatási módszereket és különböző vizsgálati technikákat is megismerhetnek, köztük a röntgenvizsgálat, színvizsgálat és anyagelemzés módszereit, amelyek segítenek egy mű hitelességének megállapításában.

 

Legnépszerűbb cikkeink