Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

A szervezők szerint nem előfeltétele az olimpiának a vakcina

Létrehozva:

A szervezőbizottság ügyvezető igazgatója szerint a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia megrendezéséhez nem szükséges, hogy legyen vakcina a koronavírus ellen.

„Ez nem előfeltétel – jelentette ki Muto Tosiro. „A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet ezt már megvitatta. Ez nem feltétele a játékok megrendezésének. Ha elkészül a vakcina, annak persze örülünk” – tette hozzá.

A sportvezető azt követően nyilatkozott, miután munkamegbeszélést folytatott kormányzati tisztviselőkkel, járványügyi szakemberekkel és a Japán Olimpiai Bizottság képviselőivel arról, miként lehet lebonyolítani a tokiói olimpiát a világjárvány árnyékában.

Muto szerint 2020 végéig dolgozzák ki a részletes szabályozást, amely majd magában foglalja a sportolók beutazását, a koronavírustesztelést, a helyszínek biztosítását egészségügyi szempontból és persze a nézőkre vonatkozó előírásokat. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, szeretnék elkerülni, hogy üres lelátók előtt kerüljön sor az olimpiára.

„A járvány közepette is biztosítanunk kell, hogy a sportolók a legjobb teljesítményüket nyújthassák, a közönség pedig biztonságban élvezhesse a játékokat” – fogalmazta meg a munkacsoport feladatát Muto.

Japánban eddig 1300 ember vesztette életét a pandémiában, de az elmúlt hetekben csökkent az új esetek száma. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a 206 résztvevő országban más-más a helyzet járványügyi szempontból.

A márciusban elhalasztott játékok megnyitója a tervek szerint 2021. július 23-án lesz.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink