Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Von der Leyen finoman bírálta a határaikat lezáró tagállamokat

Létrehozva:

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem elég kiszámítható és egyértelmű a határzárak bevezetése a tagállamoknál.

Egyértelműbb, kiszámíthatóbb szabályozásra van szükség az Európai Unióban minden olyan intézkedésre vonatkozóan, amely korlátozza a szabad mozgást tagállamaiban a koronavírus-járvány terjedése miatt – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteki sajtónyilatkozatában.

Hangsúlyozta, hogy a brüsszeli bizottság közös megközelítést javasol a tagállamoknak ezen a területen, mert előreláthatóságot kell biztosítani az unió területén utazó polgároknak, akik számára nem egyértelmű, melyik államban milyen szabályozás van érvényben.

„A határokon átnyúló utazás szabadsága Európában az egyik legnagyobb előny, amelyet az unió nyújt emberek számára. Milliók függnek ettől, munkavállalók és diákok is” – jelentette ki.

Magyarország korábban bejelentette, teljes határzárat vezet be a külföldieknek, majd pár órára rá módosította ezt, a V4-es országok turistáinak könnyítést adott. Orbán Viktor azt mondta pénteki rádiós interjújában, a V4-ek között mély járványügyi együttműködés alakult ki, és Magyarország meglehetős biztonságban van a másik három visegrádi országban zajló védekezés felől. Igaz, korábban arról beszélt, az esetek behurcolását meg kell akadályozni. Az Európai Bizottság pedig három napja levélben szólította fel a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a határkorlátozásokat, ha azok diszkriminálják az uniós állampolgárokat.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink